Logo dehillegommer.nl
Foto:
Notenkraker

Verlanglijstje van Sinterklaas zelf

  Column

De verrassing was groot toen Sinterklaas mij op 5 december bezocht. Hij vertelde me dat hij bij aankomst getroffen was door het warme onthaal in Lisse en Hillegom door een hele grote schare fans. Hij vroeg me ook naar de laatste ontwikkelingen in de Bollenstreek en in Lisse en Hillegom in het bijzonder. Dus heb ik van alles verteld, maar hij bleek heel goed op de hoogte te zijn van wat er allemaal speelt. Goed als fout gaat. Opmerkelijk genoeg liet hij zich positiever uit over hoe zijn Pieten werden bejegend. Veel minder vijandig dan vorige jaren. Op mijn vraag ‘waarom’ zei hij schouderophalend: “Elke wind steekt op en waait wel weer over”. 

Hij toonde zich wel bezorgd over zijn veiligheid tijdens zijn tocht te paard over de daken. Elk jaar liggen daar weer meer spekgladde zonnepanelen met die gevaarlijke opstaande randen. “Mijn paard en Pieten hebben het er niet zo op. Bovendien worden steeds meer rookkanalen dichtgemaakt omdat hout stoken uit is”. Heel zachtjes fluisterde hij nog in mijn oor dat hij daarom vanaf volgend jaar geen pakjes meer zal bezorgen via daken en schoorstenen omdat hij de energietransitie niet wil vestoren. Daarna pakte hij haastig maar resoluut zijn spullen en vertrok. Wel drukte Sinterklaas nog even snel het verlanglijstje van zichzelf in mijn hand. Of ik dat kon verspreiden zodat iedereen zijn verlanglijstje kent. En, ernstig kijkend: “Een verlanglijstje van oplossingen voor serieuze problemen in Hillegom, Lisse en Teylingen die onmiddellijk moeten worden gerealiseerd om erger te voorkomen. Ik heb het niet zelf bedacht, maar steevast gehoord van burgers, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dit met het oog op de Gemeenteraads- verkiezingen op 16 maart 2022. Want dat is het moment voor de kiezer om politieke partijen een tik op de neus, een schop onder hun kont of een schouderklopje te geven”. Daarna verdween hij in de dikke mist. 

Daar zit je dan als columnist, Sinterklaas in eigen persoon op bezoek die me een duidelijke boodschap mee geeft. Geen cadeau, eerder een gepeperde notenkraker.

Daarom zal ik uit respect voor de Sint nederig zijn verlanglijstje oplezen:

Mobiliteit: leg een ruit van doorstroomwegen aan de noordkant van Hillegom en de zuidkant van Lisse voor auto’s, busbaan, fietsers en lopend verkeer om dichtslibben van de Bollenstreek te voorkomen. Tegen de tijd dat die klaar is rijdt iedereen elektrisch of op waterstof. Ook vrachtwagens. Dus natuur en mens profiteren daarvan. 

Bouwen: Hillegom en Lisse zijn nagenoeg volgebouwd, grond is er bijna niet meer. De vlucht naar omhoog bouwen leidt tot afschuwelijke verstedelijking en overbelasting van bestaande infrastructuur. Precies wat onze Duin- en Bollenstreek al tientallen jaren juist niet wil.

Dienstverlening: de ambtelijke werkorganisatie HLT Samen functioneert nog onvoldoende. Ambtenaren hebben geen gezicht en zijn te onbereikbaar voor burgers en ondernemers. Zijn ook teveel met elkaar bezig en maken te veel de dienst uit. Interne en externe afstemming duurt tergend lang en is zelden praktijk- en oplossingsgericht. Meerwaarde van de ambtelijke fusie t.a.v. dienstverlening en communicatie is zeer twijfelachtig in de beleving van burgers en ondernemers. Een onafhankelijk onderzoek is hard nodig.

Bij deze Sint, waar u ook bent.

Notenkraker is een column van Jos Draijer. Reageren? Mail naar: redactie@dehillegommer.nl

Meer berichten