Afbeelding
Foto: Corine Zijerveld

Blinded by the light

Column Poespas

Er kwam iemand op het spreekuur waarvoor we de gegevens bij een andere kliniek moesten opvragen. Ze werkte zelf als assistente bij die prakrijk, maar ze wilde het liefste toch dat ik naar haar kat keek. Wat een eer! Haar Kareltje leek wel blind. Hij had grote pupillen, kogelronde zwarte ‘gaten’ en liep overal tegenop. Hij was zeventien jaar en dronk veel en was allengs magerder geworden. Gelukkig had hij nog wel goede eetlust en hij bleek ook heel veel te miauwen.

Op basis van het onderzoek bij Kareltje besloot ik om de bloeddruk maar eens te meten. Dat kan een heel spektakel zijn bij een kat, maar soms is het zo dat het heel soepel loopt. Je moet namelijk een manchet aanbrengen om de voorpoot, een stukje scheren nèt boven de onder-voet, daar moet contactgel op, dan moet er een gevoelige sensor tegen de huid gelegd worden en moeten we op zoek naar de venepols. Via het sensortje kunnen we dan het ‘zoeff-zoeff’ geluid horen als bewijs dat we de bloedstroom te pakken hebben. Als dat eenmaal zover is, dán pompen we het manchetje op en kunnen we uiteindelijk de bovendruk van het bloedvatsysteem bepalen. Hierbij moet de kat in kwestie zich relaxed gedragen en zo ontspannen mogelijk voelen. Anders jagen we de bloeddruk sowieso omhoog. Een hoge bloeddruk kan erin resulteren dat een kat blind wordt. Het lukte wonderwel snel: er was sprake van een bloeddruk van 260 mmHg. Dat is twee keer zo hoog als maximaal wenselijk!! Feitelijk spatte Kareltje bijna uit elkaar op basis van deze druk. Hij moest dus in elk geval op bloeddruk dalende medicijnen. Na deze bevinding gingen we ook nog bloed afnemen om naar nier- en schildklierafwijkingen te zoeken. In de laboratoriumapparatuur die we hebben staan konden we alles snel en degelijk onderzoeken. Oók zijn nieren waren niet goed. Op zich past dat wel bij elkaar. Een slechtere nierfunctie kàn leiden tot verhoogde bloeddruk. Kareltje moest dus ook op zijn oude dag van voeding wisselen naar nier sparend dieet! Zijn schildklier bleek goed te zijn. Kareltje ging naar huis met de noodzakelijke medicijnen en voeding. Toen ik thuiskwam stelde mijn vrouw voor om naar een Netflix film “Blinded by the light” te kijken. Ik moest onwillekeurig terugdenken aan Kareltje, maar gaandeweg de film verdween die bijgedachte en werd ik gegrepen door het sprookjesachtige verhaal. Het is gebaseerd om een waar gebeurde geschiedenis. In de jaren 80 was er sprake van enorme vreemdelingenhaat in Engeland en de Pakistaanse hoofdrolspeler weet zich dankzij de muziek van Springsteen staande te houden. De halve film had ik de tranen in de ogen.

Maar ook toen ik de email opende een dag later kreeg ik kippenvel: er was een foto van Kareltje met kleine pupillen en de tekst erbij “Hij kan weer zien!” Het lijkt Lourdes wel. Wat een geweldig resultaat! Daar doen we het met zijn allen voor!

Lodwijk Kamps is dierenarts en schrijft iedere week een column over zijn ervaringen.

Uit de krant