Logo dehillegommer.nl
Het wapen van de Senioren Biljartclub Hillegom. | Foto: Jacolien van der Valk.
Het wapen van de Senioren Biljartclub Hillegom. | Foto: Jacolien van der Valk. (Foto: )
Sporen van Vroeger

Seniorenbiljart floreert al 22 jaar in Hillegom

  Column

Dit jaar viert de Senioren Biljartclub Hillegom, afgekort S.B. Hillegom, het 22-jarig bestaan. De club voorziet beslist in een behoefte van de Hillegomse senioren want er zijn meer dan 50 leden – voornamelijk heren ofschoon dames ook zeker welkom zijn. Er zijn vier wedstrijdteams dus behalve ontspanning is ook sprake van een gezonde spanning. Tot tien jaar geleden was het KWJ-gebouw aan de Weeresteinstraat het onderkomen van de club, en sinds tien jaar wordt op vier wedstrijdtafels gebiljart in de locatie waar ook de Postduivenvereniging De Zwaluw is gehuisvest. Onlangs is weer voorzichtig gestart met biljarten, met inachtneming van een coronaprotocol.

Er kan zowel libre, kader als driebanden gespeeld worden. Dit zijn varianten op het carambolebiljart, in het Nederlands meestal bedoeld met de term 'biljart'. Een carambole (een punt) wordt gemaakt door met de speelbal de twee andere ballen te raken. Het libre kent een beperkende regel waarbij de aanspeelballen in de hoek van het biljart liggen. Bij driebanden geldt dat de speelbal minimaal drie keer een van de randen van de tafel moet hebben geraakt alvorens de tweede aanspeelbal te raken. Het kaderspel is bedacht om het maken van grote series met korte, voor het publiek weinig spectaculaire stoten te bemoeilijken. Daartoe worden langs de randen langwerpige kaders getrokken waarbij aanvullende regels gelden.

Het eerste team van de club start de Commissie Recreatief Biljarten Bollenstreek-competitie van 2020-2021 op een zesde plaats, keurig in “het linker-rijtje” om in sporttermen te blijven.

Rond 1900 kwam in Nederland het verenigingsleven in bloei. Ook in Hillegom waren veel verenigingen actief. Veel van deze verenigingen hebben vaak, sommige zelfs tientallen jaren lang, vergaderingen of uitvoeringen gehouden in de zaal van Flora. Flora bezat immers vanaf 1903 een zaal die geschikt was voor 500 mensen. Dat werd toen ook de plek voor de bloembollenbeurs, totdat Hillegom in 1950 een eigen Beursgebouw kreeg. Maar ook nieuwe verenigingen en organisatoren van tentoonstellingen weten hun weg naar Flora te vinden.

Tuinder Pieter Staats kocht een stuk grond aan de Hoofdstraat en liet er in 1882 een café-logement bouwen, dat hij Flora noemde. Zijn zoon Jaap Staats zette hij het bedrijf voort. De volgende eigenaar, Van Dril, liet in 1903 de theekoepel en de veranda afbreken en de grote zaal bouwen. Sinds 2013 zijn Nick en Renate de Mon de eigenaren van Hotel Flora, tegenwoordig Villa Flora. Zij zijn de derde generatie buren van Hotel Flora want de vishandel van de familie De Mon was decennialang gevestigd op Hoofdstraat 57.

Bijna 140 jaar na de opening is Villa Flora een modern driesterrenhotel.

Flora is een van de 17 routepunten van de historische wandelroute “Hillegom: Bollendorp” die op de wandel-app “VoetstAPPen” van Stichting Vrienden van Oud Hillegom wordt geplaatst. Zaterdag 12 september is de lancering van de app en vanaf dan kan individueel en corona-proof gewandeld worden door Hillegom. De app start met de genoemde historische wandelroute en met een Kunstroute, die de Vrienden ontwikkelden in opdracht van de gemeente Hillegom en die de huidige 30 kunstwerken in de openbare ruimte van Hillegom beschrijft. De app is gratis te downloaden in de App-store en via GooglePlay.

Meer informatie over de Senioren Biljartclub Hillegom staat op: www.biljartclubhillegom.nl.

Jacolien van der Valk, StichtingVrienden van Oud Hillegom

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten