Logo dehillegommer.nl
Foto:
Notenkraker

Inclusief dineren

  Column

Een column midden in de zomer kan niet anders gaan dan over leuke of mooie dingen, lijkt mij. Dus even geen politiek, maar dan gebeurt er toch meteen weer van alles. Wethouder Fred van Trigt wordt burgemeester van Zoeterwoude en gaat ons verlaten. Het college gaat terug van vier naar drie wethouders omdat wethouder Karin Hoekstra voltijd wethouder wordt. Als zij het zelf ook wil, wordt zij mede daardoor de opvolger van Fred van Trigt als lijsttrekker bij volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022. In dat geval is zij, naar mijn herinnering, dan de eerste vrouwelijke lijsttrekker van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen in Hillegom!

Het college geeft overigens het goede voorbeeld door in eigen vlees te snijden omdat er nu eenmaal fors bezuinigd moet worden in de gemeentebegroting 2021 en verder. Bezuinigingen die aantikken bij organisaties, instellingen en inwoners komen daardoor geloofwaardiger over.

De burgemeester heeft het nog steeds druk met het coronabeleid en de brandhaard De Kleine Beurs, maar alles lijkt onder controle te komen. Wethouder Jan van Rijn heeft alvast de twee nieuwe vuilcontainers geshowd aan de inwoners van Hillegom als symbool van vroegtijdige afvalscheiding. Moedig, want ineens wordt van alle kanten beweerd dat deze methode faalt en het beter is om aan het eind van de cyclus het afval te scheiden. Maar daar heeft Hillegom bewust niet voor gekozen. Het wordt wel tijd dat de tarieven bekend worden waaruit zal blijken of de inwoners duurder of goedkoper uit zijn.

Maar genoeg, het is zomervakantie en ik zou het over iets anders hebben, over inclusief dineren. Op vakantie in Frankrijk is mij op een terras iets geopenbaard dat mij versteld deed staan. In Nederland heeft iedereen de mond vol over de inclusieve samenleving, niemand uitsluiten dus. Maar in de praktijk?

Op dat terras gebeurde het: een bont samengestelde familie bestaande uit vleeseters, vegetariërs, voedselallergieën en een kind met glutenintolerantie. Een zeer ingewikkelde bestelling. De kelner noteerde alles vriendelijk en professioneel.

Hij kwam even later terug met aanvullende vragen. Bij het serveren van de drankjes vertelde hij de familie dat het prima in orde zou komen en nam een moment waarin hij uitlegde waarom zij zo precies die ingewikkelde bestelling kunnen verwerken. We zijn erop ingesteld, we willen een inclusief restaurant zijn waarbij iedereen welkom is en niemand wordt buiten gesloten of teleurgesteld. We willen aan alle wensen kunnen voldoen, ook al kost dat wat extra inspanning. Eten is een deel van onze cultuur, gezondheid en sociale leven. Inclusief dineren, noemen we dat. Samen eten en iedereen blij maken, dat verbindt en lost problemen op.

Een uitzonderlijk tafereel kan ik u zeggen. Dat kan alleen maar in Frankrijk of Italië, denk je dan al gauw, vanwege hun eetcultuur.

Nog even ter voorkoming van een misverstand, het ging hier echt niet om een sterrenrestaurant, maar om een heel gemiddeld restaurant waar gekookt wordt passie en liefde. Inclusief dineren als verbindend antwoord op polarisatie en verruwing in de samenleving? Probeer het eens restauranthouders en consumenten thuis.

Samen goed eten doet wonderen…

O ja, fijne zomervakantie, waar dan ook!

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in De Hillegommer. Reageren? Mail: redactie@dehillegommer.nl

Meer berichten