Logo dehillegommer.nl
Foto:
Sporen van Vroeger

De vele wegen van Hillegom: het Oranje Nassauplein

  Column

Jonkvrouwe Van Nispen tot Pannerden, echtgenote van de toenmalige Hillegomse burgemeester, metselde op 23 maart 1948 de eerste steen voor een blok nieuwe woningen in de Treslongpolder. De naam van de wijk werd Bakkum. Die naam was voor Hillegom niet nieuw, want tot 1897 heette de Mariastraat “het Bakkummerlaantje” en werd die omgeving al Bakkum genoemd.

Binnen die wijk Bakkum werd ook een appartementencomplex geplaatst aan de straatnaam Oranje Nassauplein. Busreizigers kennen de naam Oranje Nassauplein nog als een halte aan de Prinses Irenelaan, tegenover de plek waar tot een paar jaar geleden “de eendjes-Mavo” stond. Maar verder is de straatnaam Oranje Nassauplein verdwenen.

Sinds 1997 is de naam Bakkum voor de derde maal verbonden aan dit stukje Hillegom en dat mag best moedig genoemd worden, want de tweede wijk Bakkum kreeg door de jaren heen bepaald een slechte naam, veroorzaakt door veel overlast die onder andere plaatsvond in de Leekstraat. Daar waren kleine, gehorige, weinig privacy biedende huizen die dubbel bewoond waren en met veel mensen op een klein stukje dorp is de kans op overlast nu eenmaal aanwezig. Daarom werd de Leekstraat gesloopt en in diens kielzog, het Oranje Nassauplein.

Op de plaats van de Leekstraat staan nu de woningen van de Kastanjelaan en waar eerst het Oranje Nassauplein was, zijn twee appartementengebouwen geplaatst. Het geheel kreeg opnieuw de naam Bakkum. Wat opvalt is dat de naam Oranje Nassauplein niet is teruggekeerd; een deel van de appartementen ligt namelijk op bijna de exacte plaats van de afgebroken appartementen. De bewoners van die huidige appartementen hebben echter adres Lijsterbeslaan. Dat is logisch te noemen want de voordeur van het portiek, het bellentableau en de brievenbussen zijn in de Lijsterbeslaan gesitueerd. De appartementen van het tweede gebouw in plan Bakkum heten echter Kastanjelaan terwijl de voordeur van het portiek, het bellentableau en de brievenbussen zijn gesitueerd aan het Oranje Nassauplein. Dit heeft al tot onveilige situaties geleid, want het appartementencomplex huisvest voornamelijk senioren en verschillende ambulances die naar de appartementen aan de Kastanjelaan werden gestuurd, konden pas na een paar rondjes in de wijk hun patiënt bereiken – niet prettig wanneer iedere seconde telt. Tegenwoordig hangt daarom bij de achterdeur in de Kastanjelaan (de uitgang van de bewoners-bergingen) een bordje dat de ingang van de appartementen aan de andere kant van het gebouw is. Het handhaven van de naam Oranje Nassauplein voor deze appartementen was handiger geweest, maar achteraf is alles makkelijk praten.

Bij het samenstellen van het historische stickeralbum “Herinneringen aan Hillegom” zochten we foto’s van Hillegomse wijken door de jaren heen. Ofschoon Stichting Vrienden van Oud Hillegom een omvangrijk fotoarchief met straatbeelden bezit, was er geen foto te vinden van het Oranje Nassauplein. Gelukkig bood Facebook uitkomst en konden we toch een sticker (nummer 82) met de foto van het inmiddels afgebroken appartementencomplex plaatsen – deze foto is met permissie gebruikt en vindt u bij deze column.

Bent u misschien op zoek naar oude straatbeelden van de plek waar u woont of woonde? Neemt u dan vooral per email contact op met de Vrienden van Oud Hillegom. Onze gebouwen zijn nog niet open voor het publiek vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, maar onze vrijwilligers gaan graag voor u op zoek. En op een later moment begroeten wij u graag weer op Kwekerij Veelzorg!

Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom 

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten