Afbeelding
Foto: Remco Out

Corona: pandemonium of pandemie?

Column Notenkraker

Pandemonium? Inderdaad, niet een alledaags woord maar wel gebruikt wanneer de wereld wordt opgeschud en mensen overal in uiterste verwarring zijn. Niemand het hoofd koel houdt waardoor chaos ontstaat door een waan van de dag die dagelijks in de media voorbij komt en maar niet ophoudt. Is er geen nieuws meer dan maken we nieuws. Eerst was het de crisis rond klimaatverandering die het nieuws domineerde, daarna de stikstof en PFAS crisis, gevolgd door een migratiecrisis en een wooncrisis. Koppen in kranten en media veranderen snel. En nu dus de Coronacrisis die het nieuws domineert. Bepaald geen hysterie maar werkelijkheid. 

Een serieuze en gevaarlijke uitbraak naar alle delen van de wereld van een infectieziekte Covid-19 die eerst de longen en daarna alle organen kan vernietigen. Meer dan een epidemie omdat het bijna in de hele wereld voor komt, een pandemie dus. Waar dat toe leidt zien we elke dag op tv: chaos hier zoals in India of Amerika tot een beheerste aanpak daar zoals in Nederland en Duitsland. Maar overal hetzelfde beeld: lege straten, winkels, horeca en scholen. Mensen moeten binnen blijven en thuiswerken en afstand houden van elkaar. Het maatschappelijk en economisch leven ligt stil. Hoe lang gaat dat nog goed? Wanneer bezwijkt de economie en vindt er een ongekende armoedeval plaats en welke gezondheidsproblemen ontstaan daardoor weer?

Al gauw worden vergelijkingen gemaakt met epidemieën zoals de Pest in de late Middeleeuwen de Spaanse griep honderd jaar geleden. Zeer dramatische verhalen van toen waarbij miljoenen zieken en doden vielen. Maar toch niet te vergelijken met de risico’s van de Coronacrisis van nu. De gemiddelde levensverwachting was toen de helft van nu en geneesmiddelen en vaccins ter bestrijding van infectieziekten moesten nog ontdekt worden. Armoede en onhygiënische leefomstandigheden bij het overgrote deel van de bevolking waren ronduit schrijnend, vooral in de grote steden.

Nu wordt overal in de wereld hard gewerkt aan het ontwikkelen van een werkzaam vaccin tegen het Coronavirus. In Nederland is de gezondheidszorg nu over het algemeen goed op orde vergeleken bij andere landen. De toewijding en professionaliteit van het zorgpersoneel is bewonderenswaardig, de opnamecapaciteit van ons zorgsysteem voldoende en de medische hulp is goed georganiseerd. De behandeling van Corona is mogelijk door intensieve verzorging op de Intensive Care (IC) met beademingsapparatuur om te voorkomen dat eerst de longen en dan overige organen uitvallen. Een andere behandeling of een genezend medicijn is er gewoon (nog) niet. Ondersteunende geneesmiddelen ter verlichting van de pijn door de patiënt in slaap te houden wel. Maar steeds komt het aan op het helpen van de patiënt om zelf te overleven. De een lukt dat, de ander niet.

“Geneeskunde, dat is soms genezen, vaak verlichten, altijd troosten…..”. Deze spreuk wordt toegewezen aan de Franse arts-filosoof Ambroise Paré (1510 – 1590). Onthoudt deze spreuk, voor als die u van pas komt.

Maar liever, voorkom dat het zover komt. Eenvoudigweg door uw gedrag aan te passen en de voorschriften op te volgen. Dat is niet alleen veiliger voor de ander maar ook voor u zelf.

Kortom, laat deze pandemie geen pandemonium worden!

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in De Hillegommer/LisserNieuws. Reageren? Mail naar: redactie@dehillegommer.nl.

Uit de krant