Hamburg | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Foto: Cor de Mooy

Hamburg

  Column

Op donderdagavond vertrokken we naar Hamburg; daar was een nascholingscongres over bewegingsproblemen bij huisdieren. Hamburg, dat is de stad van het Volkspark-stadion, waar het Nederlands elftal zulke mooie herinneringen aan heeft.

Maar voordat ik weg kon gaan moesten we eerst een strak ochtendprogramma afronden. Twee voedsters die gesteriliseerd moesten worden, een klein en redelijk oud hondje waarbij we het gebit moesten reinigen en een huisvisite waarbij we 11 katten moesten vaccineren. Eén van de voedsters (vrouwelijk konijn van de grote konijnenopvang uit Hillegom) bleek een sterk afwijkende baarmoeder te hebben. Dat komt vaker voor en dat maakt het zo aantrekkelijk om deze operatie uit te voeren: hoe gaan je om met onverwachte bevindingen? Een deel van de linker baarmoederhoorn was niet aangelegd en het deel dat er verderop wel was bleek 35 x zo groot te zijn als normaal! Door de buikwond slechts een klein beetje groter te maken kon ik het hele gevaarte uit de buik halen en minutieus afbinden en verwijderen. Het regelrechte gevolg moet dan zijn dat het betreffende konijntje zich veel fitter voelt na de ingreep dan ervoor. Zo'n grote zak met vocht veroorzaakt toch veel hinder. De chihuahua van amper drie kilo (dat was minder dan wat het konijn woog!) was hard toe aan een gebitssanering. Uiteindelijk hoefde ik slechts twee kiezen verwijderen en kon de rest grondig gereinigd en gepolijst worden. De visite bracht ons wat we meestal ervaren als we bij de mensen thuiskomen: de helft van de tijd op de grond kruipend om de weggevluchte en bange katten onder tafels, stoelen en banken vandaan te halen! Maar na ongeveer een uur hadden we alle elf dieren onderzocht en gevaccineerd en waren de vaccinatiepaspoorten keurig bijgeschreven. Ooit ben ik op huisvisite geweest omdat de betreffende katten te bang waren om naar de praktijk te komen. Na een kwartier stond er geen plant meer in de vensterbank, waren er vazen kapot gevallen op de grond, hing de luxaflex op half zeven en waren alle kleedjes van de tafels geveegd. Die katten heb ik niet mogen onderzoeken.

Hierna snel naar huis en naar Schiphol. Het congres was interessant. Op zaterdag hadden we een rondvaart over meren en door de kanalen. We hoorden dat Hamburg de groenste stad van Duitsland is waar de mensen ook nog eens het meest gelukkig zijn. Alleen Berlijn is groter, maar daar wonen tweemaal zoveel mensen op een iets groter oppervlak.

John F Kennedy was wel in Berlijn geweest en niet in Hamburg. Volgens de inwoners daar omdat hij dan had moeten zeggen: "Ich bin een Hamburger". Dat klinkt toch minder historisch dan wat hij in Berlijn kon zeggen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>