Plekken van plezier in Hillegom | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
De bollentrap is er nog steeds. | Foto: Jan van Dalen, BOEI.
De bollentrap is er nog steeds. | Foto: Jan van Dalen, BOEI. (Foto: )

Plekken van plezier in Hillegom

  Column

In Hillegom houden we dit jaar twee Open Monumentendagen, op de zaterdagen 31 augustus en 14 september. Het landelijke thema is "Plekken van plezier" en in Hillegom zijn veel plekken van plezier te vinden in monumenten en monumentale plekken.

Op 31 augustus wordt Open Monumentendag geopend op Kwekerij Veelzorg – bij het onderkomen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zal om 10.00 uur de vlag worden gehesen. Tot 14.00 uur is iedereen van harte welkom. Op deze dag opent ook de fototentoonstelling van Tony Whelan, "Somewhere in Hillegom". De hele maand september kan gedurende de openingstijden van het clubhuis van de Vrienden een bezoek gebracht worden aan deze digitale expositie waarvan genoten kan worden onder het genot van een kopje koffie of thee.

Ook kan op deze zaterdag van 10.00-14.00 uur plezier gevonden worden in een van de vijf woningen die in de grote bollenschuur van Kwekerij Veelzorg zijn gebouwd. De bewoners zijn erg trots op hun mooie woning op deze monumentale plek en vertellen graag aan bezoekers over het verleden van de bollenschuur. In deze woning bevindt zich de oorspronkelijke bollentrap – een zogenaamde luie trap – waarover de bollen in manden naar de bovenverdiepingen werden gebracht en daar te drogen gelegd. Ook zijn veel oorspronkelijke bollenschuur-details zichtbaar zoals de houten plafonds. Bollenschuren zijn onlosmakelijk verbonden met het zanderijenlandschap en vormen zo de erfenis van het rijke verleden van de bloembollenteelt. De monumentale bakstenen bollenschuur, ontworpen door architect Leen Tol, is in 1928 oorspronkelijk gebouwd als stellingenschuur, waarbij de droogstellingen deel uitmaakten van de constructie.

De bollenschuur is van baksteen, gemetseld in kruisverband, en heeft een plat dak. Op de vier hoeken steken pilasters boven de daklijn uit, evenals boven de midden travee aan de rechterzijgevel. In de gevels zitten stalen ramen met elk zes ruiten. Het is van oorsprong een stellingenschuur, waarbij de stellingen deel uitmaken van de constructie. Oorspronkelijke zaten er in de gehele bollenschuur houten droogstellingen, maar deze zijn later gedeeltelijk weggehaald en vervangen door een nieuwe, stalen en houten constructie. In de kelder bleek veel hout van de houten droogstellingen opgeslagen te zijn en daarmee is de bewoner voortvarend te werk gegaan. Onder andere een boekenkast en een grote eettafel in de woonkeuken zijn van dit hout gefabriceerd. Zij vertellen nu de verhalen van het bollenverleden van Kwekerij Veelzorg want in het verleden hadden veel van de bollenarbeiders de gewoonte om hun namen en herinneringen te kerven in het hout van de stellingen en de trap. Niet alleen op Kwekerij Veelzorg valt op 31 augustus veel plezier te beleven. Kerkgemeenschap Open Hof is op beide Open Monumentendagen open van 10.00-16.00 uur met hun gastvrije programma. Ook heeft de gemeente aan de Vrienden toestemming gegeven om 't Hof open te stellen van 12.00-16.00 uur en onze vrijwilligers zullen deze middag rondleidingen verzorgen in dit prachtige rijksmonument. In de buitenruimte zal de Hillegomse Harmonie Kapel in de vroege middag een aantal concerten geven rondom de Grote Pomp op de Houttuin. Het wordt dus ouderwets genieten op de eerste Open Monumentendag van 2019 in Hillegom!

De digitale versie van deze column staat op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl. Het complete programma staat op het evenementenoverzicht van de Vrienden-site.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>