Bart de Graaff woonde in villa Wilanja . | Foto: Jacolien van der Valk.
Bart de Graaff woonde in villa Wilanja . | Foto: Jacolien van der Valk.

Hillegomse villa's aan de Weeresteinstraat (2)

Column Sporen van Vroeger

Soms zijn huizen bekend vanwege de architect of bouwer ervan, soms vanwege de eerste eigenaar of vanwege een bijzondere locatie. Soms echter, wordt een huis bekender dan eerst omdat een bewoner van dat huis een bekend persoon is (geworden). Dat laatste geldt voor villa "Wilanja" aan Weeresteinstraat 24, in 1920 ontworpen en gebouwd door J. van den Bosch en Zonen uit Hillegom in opdracht van de bloembollen-kwekersfamilie Staats. De naam is samengesteld uit de namen van de eerste bewoners: Wilhelmus, Ans en Jan Staats. Villa "Wilanja" staat op de hoek Weeresteinstraat – Van Tetsstraat ofschoon tijdens de bouw de Van Tetsstraat nog niet bestond; op de bouwtekening staat die aangeduid als "nieuwe straat".

In de meeste gevallen is het adres van een huis daar waar de voordeur is gesitueerd en deze villa zou volgens die gewoonte nummer 2 van de nog te benoemen straat zijn. Maar kennelijk was vooraf besloten dat dit huis aan de Weeresteinstraat zou gaan staan, want het huisnummer 24 staat al op de bouwtekening aangegeven.

Een markante bewoner van villa "Wilanja" was Bart de Graaff (1967-2002), televisiepresentator, programmamaker en oprichter van televisieomroep BNN. Kort na Barts geboorte verhuisde het gezin De Graaff naar Hillegom en woonde daar tot 1984. Bart bracht de meeste middelbare schooljaren door op de Oranje-Nassau Mavo en heeft bij veel van zijn klasgenoten een onuitwisbare indruk achtergelaten. Bart heeft vanwege zijn nierziekte veel van school moeten verzuimen, maar wanneer zijn gezondheid het toeliet was hij zeer aanwezig in de klas als een echte gangmaker. Het leed dan ook geen twijfel wie in zijn examenjaar als Sinterklaas zou moeten optreden, ofschoon ons Sintje in 1984 een sterk verkorte tabberd aangemeten kreeg en bijgestaan werd door relatieve reuzen van Zwarte Pieten…

Het leven van Bart werd getekend doordat een virus, dat op zijn negende zijn nieren aantastte: hij bleef klein. Deze handicap kwam Bart in 1986 goed van pas toen hij een rol kreeg aangeboden in "Boefje" van Nooy's Volkstheater. Bart kon een kind spelen terwijl hij het niet was. Dat was handig voor het theatergezelschap, want die had daardoor geen last met de arbeidsinspectie. In 1987 verscheen Bart voor het eerst op de televisie in een koekjesreclame en twee jaar later kon hij bij Veronica aan de slag. Voor deze omroep maakte Bart een satirisch kinderprogramma waarin hij optrad als directeur van de Bart Omroep Organisatie Stichting (B.O.O.S.). Bij Bart ontstond in 1995 het idee voor een eigen publieke omroep. In 1997 had Bart voldoende leden voor zijn omroepstichting om in september 1998 te mogen beginnen met BNN. Twee jaar later werd de honderdduizendste bezoeker gehaald en kreeg BNN meer zendtijd toegewezen.

Bart mocht slechts 35 jaar worden. Na zijn overlijden is de Bart de Graaff Foundation opgericht. De stichting helpt Bikkels, jonge mensen met een levensbepalende lichamelijke beperking, bij het starten van hun eigen onderneming.

Villa "Wilanja" is een van de 25 woningen van bloembollenkwekers en –handelaren waarover Stichting Vrienden van Oud Hillegom in 2015 een digitaal boek heeft samengesteld. Het is gratis in te zien op: de site van de Vrienden onder Publicaties, Digitale publicaties.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Uit de krant