Er blijft muziek zitten in Hillegom | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Sporen van Vroeger

Er blijft muziek zitten in Hillegom

  Column
Uitsnede van de een foto van de HHK in 1904. Foto:  www.hhkhillegom.nl.
Uitsnede van de een foto van de HHK in 1904. Foto: www.hhkhillegom.nl. (Foto: )

Na het Hillegoms muziekfeest van anderhalve week geleden is het overduidelijk dat er muziek zit in ons dorp. Vele bezoekers uit en van buiten Hillegom hebben genoten van het jaarlijkse muziekfestival dat in 2000 startte als korenfestival. We zijn een muziekminnend dorp. Maar toch namen we twee weken tevoren nog afscheid van Muziekvereniging Crescendo die wegens gebrek aan belangstelling na 89 jaar zichzelf heeft opgeheven.

Het laatste publieke optreden van Crescendo vond plaats tijdens de dodenherdenking dit jaar in het Molenduin en mogelijk komt er nog een afscheidsoptreden later dit jaar, aangezien het geplande optreden tijdens de onthulling van het Beatlesmonument wegens slechte weersomstandigheden niet kon doorgaan.

Hillegom is daarmee nog één kapel rijk, de Hillegomse Harmonie Kapel die dit jaar het 125-jarig jubileum viert. Binnen tien jaar na de oprichting werd koninklijke goedkeuring verleend. De HHK heeft in ruim een eeuw tijd bijzondere evenementen bijgewoond en ook georganiseerd. Zo was zij de eerste Nederlandse muziekvereniging die internationale concoursen organiseerde na de Tweede Wereldoorlog. De eerste maal was in 1948 – gehouden in de toenmalige veilinghal van de HoBaHo in de Van Tetsstraat. Ook in 1954 werden internationale korpsen naar Hillegom gehaald, uit onder meer België, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Ditmaal vond het concours in de concertzaal van Treslong plaats. Ook tegenwoordig organiseert de vereniging evenementen zoals Hillegom Romantique in de Hoftuin, waarvan de laatste klanken nog maar net zijn weggestorven.

Op zaterdag 31 augustus verzorgt de harmonie een aantal optredens rondom de Grote Pomp op de Houttuin onder de noemer Concert bij de Pomp. Dat valt dan heel mooi samen met de eerste Open Monumentendag in Hillegom dit jaar – de eerste van twee omdat we in Hillegom op twee zaterdagen Open Monumentendag houden: op 31 augustus en op 14 september. Dat komt omdat op de landelijke Open Monumentendag (14 september) ook de najaarsfeesten in Hillegom gevierd worden en dan is het vaak een uitdaging voor bezoekers om zowel de kermisactiviteiten als de monumenten te bezoeken. We spreiden daarom de festiviteiten zodat zoveel mogelijk bezoekers kunnen genieten van wat Hillegom op monumentaal gebied te bieden heeft. Het thema van Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier' en de Vrienden zijn druk bezig met de voorbereidingen van de openstellingen, samen met onze vaste organisatiepartners de kerken van Hillegom.

Een tipje van de sluier kunnen we nu alvast oplichten: alles over de oude en de aanstaande verbouwing bij de Maartenskerk op 14 september, een kijkje bij de schatten in de Martinuskerk op 14 september, muzikale gastvrijheid bij Open Hof op 31 augustus en op 14 september. Ook bij Kwekerij Veelzorg muziek: een van de ensembles van de Hillegomse Muziekschool zal een aantal optredens verzorgen op 31 augustus als omlijsting van de opening van Open Monumentendag in Hillegom. Op muzikaal gebied is monumentaal Hillegom dus zeker een 'plek van plezier'!

Het onderkomen van de Vrienden van Oud Hillegom op Kwekerij Veelzorg is ook buiten Open Monumentendag een plek van plezier te noemen. Iedere dinsdagavond van 19.30-21.30 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur heten onze vrijwilligers u van harte welkom.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>