Vrienden fietsen tussen kunst en cultuur | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Het herdenkingsbankje van Evers Staalconstructies. | Foto:  Jacolien van der Valk.
Het herdenkingsbankje van Evers Staalconstructies. | Foto: Jacolien van der Valk. (Foto: )

Vrienden fietsen tussen kunst en cultuur

  Column

De langste dag ligt achter ons en nu kan de zomer gaan uitpakken. Dit jaar was in Nederland de langste dag op 20 juni. Met de langste dag wordt bedoeld, de langste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang en op 20 juni ging de zon op om 05.17 uur en onder om 22.06 uur. Traditioneel zijn we eraan gewend om 21 juni als de langste dag te bestempelen maar in 2019 hebben zowel 21 als 22-23-24 juni even veel zonuren (op om 05.18 uur en onder om 22.06 uur). Dankzij de ellipsvormige baan van de aarde om de zon kunnen die momenten dus per jaar variabel zijn. De zonnewende viel dit jaar wel op 21 juni: om 17.54 uur stond de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring en dus op haar hoogste punt.

Zodra de zomer start, gaan de vrijwilligers van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zich voorbereiden op de zomeravondactiviteiten. In de maanden juli en augustus wordt op zes woensdagavonden gefietst of gewandeld. Op woensdagavond 3 juli trappen we af met de fietstocht 'Kunst en cultuur' en om 19.00 uur stappen we bij Kwekerij Veelzorg op de fiets om ons langs allerlei kunstzinnige en culturele plekjes in Hillegom te laten leiden. Na afloop wacht een smakelijke versnapering in het clubhuis van de Vrienden en kan er nagepraat worden.

Onze gidsen weten iedere keer weer verrassende plekken te vinden voor deze fietstocht en vertellen dan de verhalen over die plekken. Een van die plekken op deze route is het herdenkingsbankje bij Evers Staalconstructies aan de Horst ten Daallaan, geplaatst ter ere van het 47-jarig dienstverband van Peter Hogervorst (1965-2012) bij de firma. Boven het bankje is te lezen "Daar kun je niks van zeggen" maar we hopen dat onze gids dat toch wel zal doen. Overigens staat naast het bankje nog een stalen kunstwerk dat ook nadere aandacht verdient.

Het Hillegomse staalconstructiebedrijf bestaat dit jaar 85 jaar en heeft in die tijd met haar constructiewerken de meest uiteenlopende projecten weten te realiseren zoals parkeerdekken, vakwerktorens van 25 meter hoog om schoorstenen op te vangen en alle aanwezige staalwerken van overbuurman Plasthill. Maar ook maatschappelijk is Evers Staalconstructies actief, zo werden in maart van dit jaar in het montagepand de regionale jeugdbrandweerwedstrijden gehouden. Verrassende verhalen dus op het Hillegomse industrieterrein – niet een locatie waar men traditioneel kunst en cultuur verwacht.

De volgende vijf woensdagen is het de beurt aan de feit- of fictiewandeling, de fietstocht met tuinenbezoek, de villa-wandeling, de oorkonde-fietstocht en de Six-wandeling. Alle zomeravondactiviteiten starten en eindigen bij Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131, behalve de feit- of fictiewandeling die bij de Grote Pomp start en waarover wordt nabeschouwd in De Vonk achter de Maartenskerk.

Deelname aan de activiteiten kost drie euro per persoon inclusief versnapering en aanmelden is niet verplicht.

Daarnaast is natuurlijk ook het onderkomen van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg open voor bezoek, want wij houden geen zomerstop. Wilt u ook het Hillegomse verleden herbeleven? Iedere dinsdagavond van 19.30-21.30 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur houden de Vrienden van Oud Hillegom open huis voor alle belangstellenden. Onze vrijwilligers heten u van harte welkom. Graag tot ziens op Kwekerij Veelzorg!

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>