Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Europa: nepnieuws en feiten

Column

Het zit er weer op, de verkiezingen voor het Europees Parlement. Opkomst van de kiezers bedroeg iets meer dan 40 procent. Minder dan de helft. Jammer natuurlijk, omdat het Europees Parlement op zijn minst net zo belangrijk is voor gewone burgers, overheden en bedrijven als het Nationaal Parlement van Nederland. Zo heeft het Europees parlement het laatste woord over de begroting van de Europese Unie (EU). En, heel veel Nederlandse wetgeving is direct afgeleid van Europese wetgeving. Bijvoorbeeld over handel en industrie, milieu, landbouw, geneesmiddelen, voedselveiligheid.

Het Europees parlement is, naast de ministers en regeringsleiders van de EU lidstaten medewetgever in Brussel. Over alle wetgeving die met de interne markt van de EU te maken heeft moet ook het Europees parlement instemmen. De kern van die interne markt is het vrij verkeer van personen, goederen, kapitaal en diensten in de EU. Probeert u zich eens voor te stellen wat die vrijheden concreet voor uw persoonlijke situatie betekent, als gewone burger, ongeacht man of vrouw, als werknemer of werkgever. U zult merken welke ongekende vrijheden u eigenlijk bezit. Vrijheden waar de rest van de wereld inclusief de Verenigde Staten en China, jaloers op is. Het gaat dus wel ergens over, en toch maar ruim 40% opkomst. Oorzaak: het imago van de EU, onwetendheid en vooroordelen over Europa.

Heel wat nepnieuws, mythen en fabels zijn over u uitgestort. Ook bij de Europese verkiezingen van vorige week weer: Europarlementariërs zijn zakkenvullers, arme lidstaten kosten Nederland klauwen met geld, Nederland betaalt veel te veel aan de EU, de EU is ondemocratisch want niet gekozen bureaucraten beslissen, enz. En wat dacht u over de vooroordelen over migranten? Maar wat klopt er eigenlijk van? Wordt Europa niet als zondebok gebruikt voor alles wat er verkeerd gaat in eigen land? Tal van journalisten hebben geprobeerd nepnieuws en feiten over Europa uit elkaar te halen.

Wat klopt er eigenlijk van?

Sommige politieke partijen zijn daar nooit aan toegekomen en gebruiken Europa steevast als zondebok om zo de aandacht af te leiden van de eigen zwakte of onwetendheid, louter om er electoraal garen bij te spinnen. En zo worden veel kiezers door politieke partijen steeds belazerd, al dan niet geholpen door Poetin of Trump. Genoeg, terug naar de feiten en weg van de fabels. Betaalt Nederland te veel aan de EU? Sinds 2008 heeft het Centraal Planbureau berekend dat het EU lidmaatschap ruim 200 euro per Nederlander per jaar kost. Diezelfde Nederlander verdient per jaar 1500 tot 2000 euro aan de EU handel; maar dat zie je niet in de EU begroting terug.

Is de EU ondemocratisch en beslissen niet-gekozen bureaucraten? Bijna alle besluiten in Europa worden door nationale ministers of regeringsleiders genomen. De meeste Europese besluiten moeten ook door het Europees parlement worden goedgekeurd. Europese ambtenaren, minachtend bureaucraten genoemd, kunnen niets beslissen. Ik stop, het lijstje is te lang.

Kortom, de Brusselse bureaucratie is niet de grootste bedreiging voor de EU, dat zijn brallende populisten als Nigel Farage die nepnieuws verspreiden, kiezers op het verkeerde been zetten, hun eigen land in armoede en verval storten. En Europa daarvan de schuld geeft. Dat is geen nepnieuws, dat is een feit!

Uit de krant