Afbeelding
Foto: pr

Bijvangst

Column

Zonder afspraak kwam een eigenaar binnenrennen met zijn bouvier van 3 jaar. Zijn hond Cees was op het strand gegrepen door een andere hond en er zat een enorme winkelhaak in de flank.

We namen Cees meteen op, onderzochten hem, verdoofden hem en gingen met de wond aan de gang. Andere patiënten moesten hierdoor even wachten, omdat we nu maar één arts ter beschikking hadden voor de gewone afspraken. Een winkelhaak is altijd een geniepige wond: in de 'bovenste' hoek van de winkelhaak treedt vaak afsterving op van de huid vanwege te weinig doorbloeding. Hier houden we dus al rekening mee door de huid in die hoek van 90° al wat af te ronden. Dit levert dan een halvemaanvormige wond op die meestal wel prachtig geneest.

De verdoving verliep prima en de eigenaar kon Cees krap twee uur later weer ophalen. Helaas was Cees niet voor het geluk geboren. In de periode dat zijn wond aan het genezen was, werd hij wederom gebeten, nu in een achterpoot en in zijn rug. Hij liep hierdoor ook moeilijker. Dat was voor ons aanleiding om röntgenfoto's te maken. Wellicht was er een wervel verschoven?

Op de foto van de rug zagen we ook een stukje van de borstholte: daarop was een ernstig afwijkend hart zichtbaar. Maar een week hiervoor was hij nog gewoon onder verdoving geweest? Wat moesten we hier nu mee?

We maakten meer foto's specifiek van de borstholte. Het werd steeds gekker: bijna de gehele borstholte leek opgevuld met buikorganen… In de buik zat geen milt en was geen lever zichtbaar. We besloten nu om de echo erop te zetten: daar waar je normaal gesproken een hart kon zien, zagen we nu louter buikorganen. Dit kon maar één ding betekenen: er was sprake van een hernia in het middenrif en waarschijnlijk lagen de organen nu in het hartezakje; dat is het omhulsel van het hart. Dit zou weleens een heel erg lastige corrigerende operatie kunnen worden.

Hiervoor stelden we voor dat de eigenaren naar een specialistenkliniek zouden gaan. Dat deden ze ook. Er kwam daaruit dat er sprake was van een aangeboren afwijking van een voor de geboorte al ontstane scheur in het middenrif, die vergroeid was met het hartezakje! Dat hadden we pas één keer eerder meegemaakt bij een kat. Het is dus een uiterst zeldzame afwijking.

De specialisten zijn er heel lang mee aan het opereren geweest. Uiteindelijk bleek de hele milt, een deel van de lever en de hele galblaas in het hartezakje te liggen. Een week ervoor hadden we de hond nog gewoon succesvol en zonder problemen onder verdoving gebracht! Zeer bijzonder. De verwachting was dat Cees, nu alles weer op zijn plek ligt, een veel fittere hond zal worden.

Typisch een kwestie van geluk bij een ongeluk.

Uit de krant