PET-flessen voor Vrienden-vensters op Veelzorg | Hillegommer
Logo dehillegommer.nl
Vrienden-voorzitter Hans Lommerse toont de nieuwe gordijnen. | Foto en tekst: Jacolien van der Valk.
Vrienden-voorzitter Hans Lommerse toont de nieuwe gordijnen. | Foto en tekst: Jacolien van der Valk.
Sporen van Vroeger

PET-flessen voor Vrienden-vensters op Veelzorg

  Column

De Vrienden van Oud Hillegom zijn hun onderkomen aan Kwekerij Veelzorg verder aan het inrichten. Ter verfraaiing van het kantoorgebouw hangen nu allemaal PET-flessen voor de vensters – maar dan wel gerecyclede en opnieuw vormgegeven flessen.

De kantoorruimtes van Veelzorg zijn voorzien van harde vloerbedekking en na een aantal weken vrijwilligerswerk bleek dat er weinig geluidsabsorptie plaatsvindt. Om dat op te lossen hebben de Vrienden overgordijnen en zogenaamde inbetweens aangeschaft; dat zijn panelen transparante gordijnstof die naar believen voor de raampartij worden geschoven. Momenteel worden de gordijnen geplaatst door plaatselijke leverancier Carlo Loos die ook een deel van deze raambekleding sponsorde, wat door de stichting met veel dank is aanvaard.

De gordijnstof is duurzaam geproduceerd, en wel van schoon afval. De grondstof van de gordijnen bestaat uit PET-flessen. Van ingezamelde PET-flessen worden grote balen met plastic snippers gemaakt. Dit wordt gesmolten, waarna er draad van wordt gesponnen en daarvan wordt deze nieuwe gordijnstof geweven die erg veel op linnen lijkt.

De eerste PET-flessen verschenen halverwege de jaren zeventig in de Nederlandse supermarkten. Binnen vijf jaar verdrongen zij de glazen fles, want de voordelen waren legio: zevenmaal lichter dan glas, slijtvast en vrijwel onbreekbaar. Bijna alle frisdranken en mineraalwaters worden sindsdien gebotteld in PET-flessen. Hoe anders was het in de decennia daarvoor, toen alle frisdranken in glazen flesjes werden gebotteld. In Hillegom was zelfs een Coca-Cola bottelarij. De oudere generatie herinnert zich nog dat op de hoek van de Van Tetsstraat en de Parklaan in het begin van de jaren '50 een 'Coca-Cola-fabriek' stond. Dit pand was gebouwd als bloembollenveiling, maar van alle functies die het in de loop der jaren heeft gehad, is die van Coca-Cola bottelarij een van de kortste maar wel de bekendste geweest. Hierover heeft Vrienden-vrijwilliger Dick Zwaan een artikel geschreven dat in 2014 is gepubliceerd in het donateursblad van de Vrienden, "Hangkouserieën" nummer 63. Dit artikel is te lezen op de website van de stichting bij de digitale versie van deze column.

Vaste lezers van het tijdschrift zullen wellicht een zogenaamde "aha-beleving" ervaren wanneer een ouder artikel wordt genoemd. Er zijn immers zeer veel historische artikelen verschenen in de 77 afleveringen van ons blad. Het is daarom aardig om eens de index op te slaan waarin alle historische artikelen van "Hangkouserieën" staan vermeld, gegroepeerd per auteur. Die index is te lezen op de website onder Publicaties > Hangkouserieën en wanneer een artikel de aandacht trekt dat u niet eerder las, dan bent u van harte welkom om het te komen lezen bij de Vrienden. Iedere dinsdagavond en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand zijn wij open voor het publiek. Dan kunt u meteen ook onze mooie gordijnen bewonderen. U bent van harte welkom op Kwekerij Veelzorg!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>