Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Dikke buik

Column

Er zat wat druk op het programma omdat we 's avonds om 18.00 uur een gecombineerde afscheids- en jubileum avond hadden. Dierenarts Puck gaat ons verlaten en assistente Lisa werkt alweer tien jaar bij ons.

Hoe dan ook wilden we er dus voor zorgen dat alle zieke dieren bijtijds behandeld en wel weer naar huis waren. Binnen de grenzen van het redelijke natuurlijk. Om 15.00 uur kwam er iemand met een cavia die al 2 dagen niet at. Dat is op zich al een groot probleem. En haar buikje was echt heel dik. Volgens de eigenares was het pas sinds kort zo erg. Ze had op internet opgezocht dat het dan het gebit moest zijn en vroeg dus of ik daar wat aan wilde doen. Ik onderzocht Fluffy nauwkeurig. Haar tanden waren iets te lang en bij diepe inspectie van de bek bleken de kiezen gelukkig in orde. Ze ademde snel, haar lymfeknopen waren goed en ze was zeker (nog) niet uitgedroogd. Echter, de buik was enorm opgezet. Dan denken we onder andere aan een gasmaag, een opgezette blindedarm of cystes op de eierstokken. In overleg met de eigenares besloten we een buikecho te maken. Haar buikje werd geschoren en van gel voorzien. Vervolgens zette ik de 'probe' op het kleine lijfje en we begonnen de buik van binnen te bekijken. Al snel bleek dat er links en rechts forse met vocht gevulde blazen aanwezig waren: cystes van de eierstokken. Die namen zoveel plaats in de buik in dat alle andere organen in de knel kwamen. Hier konden we niet wachten tot maandag om te gaan opereren. Dus maakten we plaats in de afspraakagenda om zo snel als dat kon de operatie te verrichten. De klok tikte ondertussen onverbiddelijk voort. Half vijf lag Fluffy voorbereid en wel op de operatietafel. De twee cystes hadden de grootte van een honkbal! Snel opereren was noodzakelijk omdat Fluffy een risico-narcose patiënt was vanwege de druk op haar middenrif; als eerste haalde ik met naald en spuit 30 cc vocht uit elke cyste. Dat gaf sowieso al meer ontspanning aan de ademhaling. Deze operatie voeren we uit door eerst aan de linkerkant te opereren en daarna aan de rechterkant. Tijdens de ingreep moest Fluffy dus 'omgedraaid' worden. De grote met restvocht gevulde bal aan de linkerkant had ik snel te pakken en het lukte voorspoedig om deze er in zijn geheel uit te krijgen. Na dichthechten van de wond prepareerde de assistente de andere zijde. Deze was een stuk moeilijker want de cyste zat vergroeid aan de nier. Millimeter voor millimeter moest ik het los prepareren en uiteindelijk lukte het ook dat tot een goed einde te brengen. Nu hoefde ik alleen de huidwond nog maar te hechten. De verdovingsgassen konden al worden teruggedraaid en na het zetten van de laatste hechting begon Fluf al wat wakker te worden!

Precies op tijd (...) voor het avondprogramma waren we klaar: Fluffy lag in de couveuse met warmte en extra zuurstof. Om half twaalf 's avonds kon ze weer etend en wel naa

Uit de krant