De Nederlands kampioen tonnetje steken. | Foto: Mischa Keemink.
De Nederlands kampioen tonnetje steken. | Foto: Mischa Keemink.

Een nat begin van de herfst in Hillegom?

Column

Wanneer u deze column leest, bent u misschien nog aan het bijkomen van de Hillegomse najaarsfeesten. In Hillegom is de septembermaand de finalemaand van vele vrijwillige uren van Harddraverij Vereniging Hillegom en Omstreken. De feestweken vinden hun herkomst in de oogstfeesten en druivenfeesten.

Vandaar dat vooral de tuindersgemeentes en de Bollenstreek zo'n jaarlijks evenement kennen. In de Bollenstreek beginnen de feesten van oudsher rond half augustus. Vroeger was rond die tijd het werk gedaan, na maanden hard werken, vaak van zonsopgang tot zonsondergang. De piektijd op het land was voorbij. Dat werd vaak uitbundig gevierd. Ieder dorp vierde het in een andere week zodat het ook een soort uitwisseling was tussen de buurgemeentes. Deze feesten waren eigenlijk een soort ontmoetingsplaats.

In het Westland beginnen de feestweken ook rond half augustus, ongeveer halverwege de druivenoogst.

De vrijwilligers van onze harddraverijvereniging hoopten in aanloop naar de najaarsfeesten ongetwijfeld dat het warme zomerweer tot en met 16 september zou aanhouden. Want een nat pak, daar zit niemand op te wachten. Dat geldt zeker voor de deelnemers aan de oudhollandse spelletjes zoals het immer populaire tobbetje steken – dat overigens eigenlijk tonnetje steken heet. Neem samen met een partner plaats op het karretje, ontvang een duwtje en roetsj op de rail naar de andere kant. Met een puntstok moet je door de ring prikken. Heb je pech dan krijgt een van beiden (of allebei!) een nat pak, maar heb je de ring aan de stok dan ga je door naar de volgende ronde. Tonnetje steken is volgens de gedocumenteerde geschiedenis ontstaan in 1909, toen het op 3 mei van dat jaar als 'kuipje-ringsteken' ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana werd opgevoerd. Dat het spel onverminderd populair is gebleven, werd duidelijk toen het – 107 jaar later – werd verkozen tot Koningsdagspel 2016. Dat het niet alleen maar een spelletje is, weet men in Schiedam. Daar wordt al meer dan 20 jaar een Nederlands Kampioenschap Tonnetje Steken georganiseerd. Hier hangt net zoals in Hillegom, een ring onder het tonnetje die eruit gestoken moet worden. Dit Nederlands Kampioenschap wordt georganiseerd door de Schiedammer muziekvereniging Sint Radboud en vindt plaats op het plein voor het clubgebouw van deze vereniging. Het vindt elk jaar plaats op de tweede zondag van september. Schiedammer Vincent Kerklaan werd op 9 september de nieuwe Nederlands kampioen Tonnetje Steken. Het was geen toevalstreffer, want Kerklaan heeft in het verleden al tweemaal het NK gewonnen.

Na de najaarsfeesten gaan we ons richten op binnenshuis georganiseerde activiteiten. Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de eigen voorouders kan het hart ophalen bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Donderdag 27 september is de eerste genealogie-avond van dit najaar, van 19.00-22.00 uur op Kwekerij Veelzorg aan Stationsweg 131. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. De planning van alle genealogie-avonden en andere openstellingen vindt u op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, via de startpagina. De digitale versie van deze column is terug te vinden onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant