Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Laatste zorgeloze zomer, sorry!

Column

De zomer 2018 was me er een, zelfs hittegolven. Wat heet? Dagen achter elkaar boven de 25 graden en geen spat regen, overvolle stranden en terrassen, files naar de kust, meer barbecuegeurtjes dan normaal. In de grote steden was het bijna niet om te harden. Ondernemers die het van toerisme of horeca moeten hebben worden echter op hun wenken bediend: waarschijnlijk vette zwarte cijfers aan het einde van het zomerseizoen. Zomer 2018: "Summertime and the living is easy". Voor hoe lang?

Velen bleven hier vanwege het mooie weer, anderen trekken toch noord-, oost- of (vooral) zuidwaarts. En westwaarts? Neen, niet echt, zo blijkt uit toerisme statistieken. In Groot Brittannië wilde deze zomer figuurlijk de zon niet echt schijnen door donkere wolken die zich boven dit eiland samen pakken. Niet alleen door het missen van de WK Finale voetbal ondanks hun Eredivisie waar veruit het meeste geld in om gaat.

Maar vooral door de Brexit (uittreding uit de EU). Die komt namelijk nu wel heel erg dichtbij. De Britten worden met de dag chagrijniger door de onzekerheid over hun toekomst: in of uit de EU, met alle risicovolle gevolgen van dien. En die zijn niet gering, zeker wanneer er voor 1 november geen 'deal' met de EU kan worden gesloten over hoe uittreding uit de EU ordentelijk kan verlopen. Bij geen deal volgt onherroepelijk een zogenaamde 'harde Brexit', voor de meeste Britten een nachtmerrie. Velen zijn nu al radeloos door wat hen dan mogelijk te wachten staat. Bij een harde Brexit zijn de Britten die in andere EU landen wonen dan meteen zelfs vrijwel rechteloos.

Dat geldt ook voor alle EU burgers die nu in Groot Brittannië wonen. Dat dit geen fabeltje is wordt nu al geïllustreerd in Zuid west Frankrijk, het deel van Frankrijk dat ooit langdurig onder Engelse heerschappij viel. Door deze historische binding wonen daar nu veel Britten met alleen een Engels paspoort in hun eerste of tweede huis. Velen van hen nemen het zekere voor het onzekere. Ouderen onder hen hebben hun huis in de verkoop staan of al verkocht. De iets jongere generatie (veertigers) kopen daar wel tweede huizen om straks eventueel te kunnen emigreren. Dit omdat elke Britse paspoorthouders bij een harde Brexit van de ene op de andere dag (29 maart 2019) al hun EU burgerrechten en - aanspraken verliezen.

De Brexit werpt dus in de praktijk nu al zijn schaduw al vooruit. VNO/NCW heeft dan ook sinds januari een informatiecampagne gestart om te wijzen op de economische gevolgen van een harde Brexit voor bedrijven in Nederland. Daarom, geniet nog maar even volop van deze zorgeloze zomer want die kan volgend jaar wel eens heel anders zijn. Dit, ondanks de positieve cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) over de groei van de economie. Zij het met een serieus voorbehoud vanwege Brexit, handelsoorlogen en migratie wereldwijd. Economische groei betekent namelijk niet automatisch dat de burger dat meteen ook in hun portemonnee merkt.

Sorry, maar het was wel een mooie zorgeloze zomer.

Uit de krant