Een (zoek)plaatje van de Openbare School: 1936 | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
Sporen van Vroeger

Een (zoek)plaatje van de Openbare School: 1936

  Column

Het is altijd leuk om elkaar foto's te laten zien. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een mobiele telefoon met camerafunctie en daar maken we allemaal gretig gebruik van. Ons hele leven zetten we op de kiek en vervolgens sturen we die kiekjes aan familie en vrienden of we zetten de foto's op Facebook of Instagram.

De Facebook-groep "Je bent Hillegommer als…" wordt actief gebruikt door ruim 6.800 leden die veel Hillegomse kiekjes van vroeger met elkaar delen. Zo kun je op afstand meegenieten van het collectieve Hillegomse geheugen. Wie specifieke foto's van het Hillegom in vroeger tijden zoekt, kan het geluk beproeven bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Mede dankzij vele foto's die de stichting geschonken zijn hebben we een uitgebreide collectie van onder andere straatbeelden van toen.

In het donateursblad "Hangkouserieën" van de Vrienden wordt iedere aflevering een zoekplaatje geplaatst. Meestal is dat een foto die opduikt in een schenking en onze vrijwilligers gaan graag de uitdaging aan om uit te vinden waar en wanneer de foto gemaakt is, en wie de personen zijn die op de foto staan. Menig dinsdagavond gaat tijdens de openstelling van ons documentatiecentrum zo'n foto de groep rond en wordt er wat af gepuzzeld. Niet altijd wordt alle informatie boven water gehaald en dan wordt de lezers van "Hangkouserieën" om hulp gevraagd. Vaak leidt dat tot de oplossing, die we dan in de volgende aflevering melden.

Ons is nu een enorm groot zoekplaatje ten deel gevallen. Het betreft een schoolfoto uit 1936 met leerlingen en onderwijzers van de openbare school die destijds gevestigd was aan de Wilhelminalaan nabij de rotonde van de Van den Endelaan. Nu staat daar het appartementencomplex Molenhoeve. De school is in de Tweede Wereldoorlog nog bezet geweest door de Duitsers en brandde af voor het einde van de oorlog.

Op de foto staan 230 personen en we zijn enorm geholpen door een van de leerlingen op de foto. Mevrouw Antje Papendrecht-de Vries is thans hoogbejaard maar heeft desondanks maar liefst 110 personen weten te noemen tijdens een aantal bezoeken aan de Vrienden. Onze oud-voorzitter Bert Kunne heeft deelvergrotingen van de groepsfoto voorzien van allemaal stickertjes met nummers en is samen met mevrouw Papendrecht de hele foto langsgegaan. Mevrouw Papendrecht vond het erg jammer dat zij niet iedereen kon noemen, maar wij hebben grote bewondering voor haar geheugen.

Het zou echter wel enorm leuk zijn om ook de andere ontbrekende namen te weten. Bent of kent u iemand die leerlingen of leerkrachten uit 1936 zou kunnen herkennen? Neemt u dan vooral een kijkje op onze website waar de groepsfoto staat afgebeeld bij de digitale versie van deze column, plus de lijst met namen die al bekend zijn. De Vrienden horen graag van u. En heeft u zelf een interessant zoekplaatje, dan bent u ook van harte welkom om ons geheugen te prikkelen op een dinsdagavond in het Maartenshuis.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>