Afbeelding
Foto: Caroline Spaans

Hillegom, dorp van 50 miljoen!

Column

Die 50 miljoen euro van Hillegom floepte zo maar uit de mond van Anne de Jong, BBH wethouder financiën van Hillegom tijdens het levendige lijsttrekkersdebat in het Fioretti College. Als debatleider vroeg ik hem hoeveel geld Hillegom eigenlijk beschikbaar heeft om alle mooie plannen en beloften van de politieke partijen te kunnen betalen. Antwoord: "Een algemene reserve van 50 miljoen euro."

"Hebben Hillegommers dan jaren lang te veel lokale belastingen betaald?", vroeg ik de wethouder nog. "Neen." "Wat dan?" "Deze algemene reserve is gevormd na verkoop van de aandelen NUON."

Voor wie nu nog twijfelt of hij of zij wel gaat stemmen, is die 50 miljoen toch een feit van betekenis: Hillegom is rijk. Er valt dus deze keer 'rijkdom' te verdelen, en geen 'armoede'. Nieuwe wensen en projecten zijn echt uitvoerbaar deze keer, als het maar geen structurele uitgaven betreft, want dat is niet toegestaan. Desondanks is er nog steeds heel veel bestedingsvrijheid. Een kwestie van politieke wil en verstandige keuzes maken. Tenzij de nieuwe raad alle inwoners hun eigen geld wil teruggeven om het zelf te kunnen besteden. Het gaat wel om 50 miljoen euro, en dat gedeeld door 20.000 inwoners van Hillegom, levert 2500 euro per persoon op. Voor een gezin met twee kinderen 10.000 euro. Te mooi om waar te zijn?

Die vraag fascineerde me, dus maar eens diep in de gemeentebegroting van Hillegom gedoken, vooral het hoofdstuk over Reserves & Voorzieningen. Al doende schoot steeds door mijn hoofd hoe de gemeenten Lisse en Teylingen er eigenlijk financieel voorstaan. Zijn die ook zo rijk? Dat wordt nog wat bij een eventuele fusie met Lisse en Teylingen. Dus eerst maar eens de boeken op tafel lijkt mij zo, want bij 80.000 inwoners van Hillegom-Lisse-Teylingen samen blijft er van die 2500 euro nog maar 625 euro per inwoner over.

Al snuffelend in de begroting op zoek naar de 50 miljoen ontdekte ik al snel dat die 50 miljoen is opgesplitst in een algemene reserve van 35 miljoen euro en een bestemmingsreserve van 15 miljoen euro. De algemene reserve van 35 miljoen euro kan de komende jaren worden benut voor realisering van nieuwe politieke wensen en plannen, want er is volledige bestedingsvrijheid. De bestemmingsreserve van 15 miljoen is al ergens specifiek voor bestemd. Maar toch kan die specifieke bestemming veranderd worden omdat niet alle reserveringen 'beklemd' zijn, d.w.z. definitief vastgelegd zijn. Ook daar is dus nog veel bestedingsvrijheid. Je zou die niet 'beklemde' voorlopige reserveringen eigenlijk net zo goed aan de algemene reserves kunnen toevoegen; maakt duidelijker wat je te besteden hebt als gemeente Hillegom.

Natuurlijk moet ook de gemeente Hillegom tegen een financieel stootje kunnen. De gemeentebegroting moet voldoende weerstandsvermogen hebben en er moet aan risicomanagement gedaan worden, om voorbereid zijn op tegenvallers. Dus een gedegen reservepositie is noodzakelijk en in het belang van iedereen. Maar een overreserve van geld van de inwoners is niet nodig. Dat geld moet terug naar die zelfde inwoners, in welke vorm dan ook.

Als ik u was zou ik maar gaan stemmen, want er valt deze keer echt veel te verdelen!

Uit de krant