Afbeelding
Foto: pr

Boom in Beeld: de 'Onweersboom' aan het Mariaplein

Column

In deze nieuwe serie Boom in beeld zet Stichting Vrienden van Oud Hillegom de schijnwerper op een van de bomen die Hillegom rijk is. Openbaar of particulier, met of zonder beschermde status, maar altijd met een verhaal.

Door Jacolien van der Valk

"Wanneer het onweerde onderweg van school naar huis, mocht beslist niet onder deze boom geschuild worden. Mijn moeder noemde dat de onweersboom, en mijn zusje en ik hadden groot ontzag voor die boom. Dat was rond 1939 en we liepen langs deze boom door de Mariastraat naar de Mariaschool. Nog iedere keer wanneer ik er langs loop of rijd, denk ik daaraan." Frans Rusman lacht bij de herinnering als hij het heeft over de moerascypres in het plantsoentje aan het begin van de Mariastraat, tegenover de Tabakshop op nummer 2. Frank Evers is boven de familiewinkel geboren en kijkt al zijn hele leven tegen de moerascypres aan.

Hij vindt de benaming 'onweersboom' ook grappig. "De bliksem is er gelukkig nooit ingeslagen, maar wel houd ik mijn hart vast voor vallende takken bij een flinke storm." De moerascypres laat namelijk af en toe takken los. "Eigenlijk komt er best veel van af, van die boom. Je bent altijd bezig met het leeghalen van de goten en de dakranden. Maar het heeft ook iets moois, zo'n boom die zichzelf in stand houdt door zijn takken af te werpen." Ook Frank heeft jeugdherinneringen aan de boom.

Bij het voetballen was deze boom een van de doelpalen, en zoals gebruikelijk deed een jas dienst als tweede paal.

Deze moerascypres is beschermd; hij staat op de lijst waardevolle bomen van de gemeente. Het plantsoentje is eigenlijk wat krap ten opzichte van hoe dat vroeger was. Bij de herinrichting van het Van Nispenpark / Hoofdstraat-noord wordt het plantsoen vergroot. De parkeerplaatsen aan het begin van de Mariastraat worden dan bij het plantsoen getrokken.

De digitale versie van deze column bevat nog meer foto's van en rondom deze boom, en is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Boom in beeld.

Uit de krant