Boom in Beeld: de 'Dikke boom' aan de Noorderlaan 10 | Hillegommer
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo dehillegommer.nl
boom in beeld

Boom in Beeld: de 'Dikke boom' aan de Noorderlaan 10

  Column

Hillegom ♦ In deze nieuwe serie Boom in beeld zet Stichting Vrienden van Oud Hillegom de schijnwerper op een van de bomen die Hillegom rijk is. Openbaar of particulier, met of zonder beschermde status, maar altijd met een verhaal.

Door Jacolien van der Valk

Deze mutant van de groene beuk stond vroeger aan de Noorderlaan 4. De boom is niet verhuisd, maar er heeft een her-nummering plaatsgevonden in de Noorderlaan. Hier woonde in de jaren '50 familie Verbruggen en voor de zes kinderen Verbruggen was dit de dikke boom naast hun ouderlijk huis. Wim Verbruggen woont tegenwoordig in Pennsylvania (USA) maar herinnert zich de dikke boom nog goed.

"Het was een echte speelboom: er werd omheen gespeeld, het was de aftik-plaats bij spelletjes en wanneer de ouders de kinderen riepen, werd er nog weleens in verstopt. Ook vogels wisten de boom toen al te waarderen – in het midden van de stam brak eens een dikke tak af, waarna de plek inrotte en een vogel er nestelde. Later is die plek helemaal dichtgegroeid."

Anders dan de "luxe" rode beuk, verdraagt de groene beuk de zeewind minder; dat komt omdat de rode beuk smaller blad heeft, waardoor de wind er soepeler doorheen gaat. Deze boom is niet opgegroeid met beschutting van de huizen, maar heeft er echt voor moeten werken. De boom is met de wind meegegroeid en dat is ook te zien aan de vorm. Deze boom is vermoedelijk zo'n 150 jaar oud.

De foto komt uit een folder van firma Van Waveren en toont de boom in 1955. Links het ouderlijk huis van Wim Verbruggen, in 1896 gebouwd in opdracht van de familie Telkamp. Dit huis is in 1988 door verval afgebroken en vervangen door een sterk gelijkend pand. Rechts is het huis te zien van de familie Telkamp, dat de oude familieboerderij verving die afbrandde in het begin van de vorige eeuw, maar ook dat huis staat daar nu niet meer.

De digitale versie van deze column bevat nog meer foto's van en rondom deze boom, en is te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Boom in beeld.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225547&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225550&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225548&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=dehillegommer.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=218" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>