Afbeelding

Briefwisseling met de Sint

Column

Sint en Piet zijn weer in het land. Maar vraag niet hoe, want er was veel gedoe. Het lijkt erop dat Sint en Piet elk jaar de steeds minder welkom zijn.

Iedereen heeft een mening maar de enige, echte Sint heb ik hierover nog nooit gehoord. Tijd voor verandering, dus heb ik hem een brief geschreven. Hij heeft geantwoord!

Goede Sint,

Het is u vast niet ontgaan dat de laatste jaren telkens bij uw aankomst in Nederland geprotesteerd wordt tegen het uiterlijk van uw zwarte Pieten. De demonstranten voelen zich gediscrimineerd of gestigmatiseerd. Zwarte Piet doet hen denken aan de slavernij in de tijd van de VOC in de 17e eeuw. Ten onrechte, want in werkelijkheid heeft zwarte Piet helemaal geen oorsprong in de slavernij. Na de Reformatie bent u volgens mij honderden jaren verbannen uit het openbare leven. U deed toen alles alleen in huiselijke kring toch?

Graag zou ik van u willen horen hoe u er over denkt.

Met vriendelijke groet,

Jos G.H. Draijer

Goede Jos,

Je bent de eerste die mij rechtstreeks vraagt hoe ik over die protesten bij mijn aankomst in Nederland denk. Ik heb vaak gepopeld om mij ermee te bemoeien maar heb ervoor gekozen de discussie aan de voor- en tegenstanders zelf over te laten. Maar ik kan door jouw brief niet langer zwijgen.

Uit mijn Grote Boek maak ik op dat die protesten alleen in Nederland voor komen. Het zijn alleen volwassenen. Kinderen zingen en zwaaien alleen maar. Waarom alleen in Nederland? Ach, Nederland verandert zo, men wordt minder beleefd en verdraagzaam. Er is minder respect voor elkaar vergeleken bij andere landen.

Natuurlijk heb ik met mijn Pieten gesproken over de protesten want zij lijden er zichtbaar onder. Zij voelen zich gediscrimineerd. Zij hebben namelijk precies dezelfde rechten en plichten als al mijn niet zwarte Pieten. Wij hebben samen de Nederlandse Grondwet goed bestudeerd, vooral Artikel 1 over gelijke behandeling. De Pieten hebben mij verzekerd dat ons jaarlijks bezoek aan Nederland volledig in overeenstemming is met Artikel 1 van jullie Grondwet.

Alle Pieten, zwart of niet zwart, worden gelijk behandeld.

De Pieten hebben mij ook overtuigd om buiten de felle discussies te blijven. Dit, op grond van Artikel 7 van jullie Grondwet over de vrijheid van meningsuiting. Iedereen moet kunnen zeggen wat hij of zij denkt, of het nou over emoties of feiten gaat. Onder het mom van vrijheid van meningsuiting veroorlooft men zich veel in Nederland om anderen te beledigen of zelfs te discrimineren. De grondrechten van elke burger botsen dan met elkaar waardoor er maar geen einde komt aan die felle discussies.

Wij hebben wel onlangs ontdekt dat wij handelen in strijd met Artikel 12 van jullie Grondwet over het binnentreden van de woning zonder toestemming. Daar kunnen we niet langer omheen. Daarom volgend jaar geen paarden meer op de daken. Pepernoten strooien, vullen van schoentjes en verlanglijstjes ophalen in huis door de schoorsteen kan ook niet meer. Alleen nog maar via aanbellen en met toestemming van de bewoners. Veel echte Pieten verliezen zo hun baan. Jammer.

Met vriendelijk groet,

Sint en Pieten.

Uit de krant