Afbeelding

Zuid Holland onafhankelijk!

Column Notenkraker

Soms heb je van die dagen dat je opstaat en denkt: pfff.., eerst even bijkomen van die akelige droom die mij achtervolgde vannacht. Even bijkomen om weer te weten waar je bent, en je beseft dat het een droom was en gelukkig niet de werkelijkheid.

Dat had ik laatst. De avond ervoor had ik spannende passages gelezen in "Slaapwandelaars" van Christopher Brown. Gaat over hoe absurd zomaar ineens de Eerste Wereldoorlog uitbrak zonder dat iedereen het door had. En, over hoe de Oktoberrevolutie 1917 de machtsverhoudingen in Rusland op zijn kop zette. Tsaar Nicolaas II en zijn gezin afgezet en gedood door de Bolsjewieken van Lenin. Het communisme aan de macht. Het moet die onheilspellende passage in de geschiedenis van Europa geweest zijn die mij die onrustige nacht bezorgde.

Ik droomde dat een onafhankelijkheidsbeweging in Zuid Holland erin geslaagd was twee van de drie miljoen inwoners van Zuid Holland op de been te brengen in Den Haag om de leider van deze beweging aan te horen die de Onafhankelijke Republiek Zuid Holland uitriep. Een enorm gejoel en gekrioel van twee miljoen benevelde mensen, dol van vreugde met kletsnatte kleren vanwege de overvloedige hoeveelheid bier en cava waarmee gesproeid werd. Alsof het ging om een overwinning ceremonie in de Formule 1. Maar ondertussen: de Commissaris van de Koning (CdK) Jaap Smit was al afgezet want een Onafhankelijke Republiek past natuurlijk niet een constitutionele parlementaire monarchie. VVD Gedeputeerde (1e loco CdK) Floor Vermeulen nam de macht over en kraait victorie in Provinciale Staten en kondigde de veranderingen aan. Er wordt een nieuwe grondwet geschreven. Inwoners van Zuid Holland krijgen een nieuw paspoort, tweede paspoorten moeten worden ingeleverd. Rotterdam wordt de hoofdstad van de nieuwe onafhankelijke Republiek Zuid Holland en niet langer Den Haag. Het onderdrukkend bewind van Nederland over Zuid Holland moet snel vergeten worden. De Provincieambtenaren nemen de taken over van de rijks- en gemeenteambtenaren. Bedrijven en inwoners betalen nog uitsluitend belasting aan de nieuwe Republiek. De Haagse Paleizen Huis ten Bosch en Noordeinde worden musea van de Monarchie. Vliegveld Rotterdam-Den Haag wordt de nationale luchthaven en gaat flink uitbreiden. Er komen grenscontroles tussen de nieuwe Republiek en de omliggende provincies. Tussen Hillegom en Bennebroek wordt een tweede Noordzeekanaal gegraven tussen de Ringvaart en de Noordzee om de oost-west verbinding de te verbeteren, de duurzame scheepvaart te bevorderen en de grens met Noord- Holland beter te kunnen verdedigen.

Er wordt een militaire en politie dienstplicht ingevoerd. Eredivisie clubs Feyenoord, Excelsior, Sparta en ADO Den Haag vormen een eigen Eredivisie waardoor kans op Champions League voetbal aanzienlijk wordt vergroot. En, het lidmaatschap van de Europese Unie (EU) wordt aangevraagd. Daarom wordt er een directe Hoge Snelheid Lijn tussen Den Haag en Brussel aangelegd. Voor de aanleg ervan wordt een voorschot aan Brussel gevraagd.

Angstzweet

En daar stopte abrupt mijn verschrikkelijke droom. Verward en nog klam van het angstzweet stond ik op, ging naar beneden, zette de televisie aan en zag wat er in Catalonië gebeurt. Niet te geloven, het onderscheid tussen droom en werkelijkheid lijkt niet meer te bestaan bij deze politici. Slaapwandelaars, inderdaad.

Uit de krant