Niels in de tuin van Den Weeligenberg. | Foto: Jacolien van der Valk / SVvOH
Niels in de tuin van Den Weeligenberg. | Foto: Jacolien van der Valk / SVvOH Foto: pr

Zoeken naar kunst in openbare ruimte van Hillegom

Column Sporen van Vroeger

Hillegom telt tussen de 15 en 26 kunstwerken in de zogenaamde openbare ruimte. Het precieze aantal is een beetje een raadsel. Zo vermeldt de cultuurnota 2017-2020 "Cultuur creëert en verbindt!" uit 2016 er vijftien in de openbare buitenruimte. De programmabegroting 2018 van het College van B&W in Hillegom stelt in de prognose voor 2017, 26 kunstwerken in de openbare ruimte en 27 voor 2018. www.kunstbuitengewoon.nl telt er 17 en Wikipedia noemt er 21.

Wellicht ligt er een schone taak voor de kunstcommissie van de gemeente Hillegom om een complete lijst samen te stellen van de kunstvoorwerpen in de openbare ruimte en die beschikbaar te maken. En zichzelf dan ook te presenteren, want helaas is er geen informatie te vinden over de kunstcommissie op de website van de gemeente Hillegom.

Wikipedia vermeldt: "Onder een beeld wordt hier verstaan elk driedimensionaal kunstwerk in de openbare ruimte van de Nederlandse gemeente Hillegom, waarbij beeld wordt gebruikt als verzamelbegrip voor sculpturen, standbeelden, installaties, gedenktekens en overige beeldhouwwerken."

In het geval van het beeldje "Niels" in de tuin van Den Weeligenberg betreft het tegelijkertijd een gedenkteken voor de kunstenaar Anita Andriesse (1953-2004), de moeder van het jongetje dat model stond voor het beeldje. Zij studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Het kunstwerk is verkregen via de kunstuitleen in Haarlem. Waarom zo'n sprankelend lachend jochie op deze plaats? Het antwoord daarop is als volgt: 'De gedachte het contrast weer te geven van de sprankelende onbevangenheid van de jeugd met de ouderdom met zijn belemmeringen'. Sommige kunstwerken zijn overduidelijk in hun bedoeling, waar andere pas na uitleg betekenis krijgen voor de toeschouwer. Kees Noordermeer geeft een dergelijke uitleg over kunst in de openbare Hillegomse ruimte, tijdens de Vriendenavond van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Op deze avond waarbij behalve Vrienden-donateurs iedere belangstellende welkom is, deelt Kees zijn ervaringen waarbij onder andere ontmoetingen met kunstenaars, bekende en minder bekende artistieke Hillegommers de revue zullen passeren. Naast Kees Noordermeer is ook Arie Dwarswaard te gast tijdens de Vriendenavond. Hij geeft deze avond een lezing waarin de levens van vijf generaties van de familie Veldhuyzen van Zanten worden belicht. Arie Dwarswaard publiceerde vorige maand zijn boek "Van vader op zoon" over de familiegeschiedenis van deze familie die in 1822 de basis legde voor bijna twee eeuwen tuinbouw in Hillegom en Lisse, maar ook buiten de bloembollensector maatschappelijk betrokken was.

Vriendenavond

De Vriendenavond is op vrijdagavond 11 november in de Hoeksteen aan het Karel Doormanplein 2. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. De entree bedraagt 5 euro inclusief twee consumpties. Iedereen is van harte welkom. De digitale versie van deze column is terug te vinden op onze website www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant