Afbeelding

Debat moet terug naar de gemeenteraad!

Column Notenkraker

De verkiezingen voor de Tweede Kamer op 15 maart werpen nu al hun schaduw vooruit. De kandidatenlijsten hiervoor zijn bijna rond, een gedurfde leiderschapswissel bij de PvdA omdat verandering nodig is, Wilders die op hoge toon rechters die hem veroordeelden voor PVV-haters uitmaakt op het gratis podium dat hij heeft, Groen Links die droomt hardop van een kabinet zonder de VVD, de SP die nu echt af wil van marktwerking in de zorg, het CDA dat geen raad weet met de uitslag van het raadgevende Oekraïne referendum.

Kortom, vroegtijdig vuurwerk met als klap op de vuurpijl enorme versplintering in de Tweede Kamer. Bijna twintig politieke partijen strijden om de zetels. En dan de peilingen, de een houdt zijn hart vast, de ander weet het nog niet, en weer een ander vindt die wel goed zo. Maar dat er flinke veranderingen op komst zijn in de zetelverdeling lijkt zeer waarschijnlijk. Het politieke krachtenveld kan er zo maar heel anders uitzien na 15 maart 2017, ingewikkelder, onbestuurbaarder. En dan heb ik het nog niet eens over verkiezingen Frankrijk, Duitsland en Italië in 2017. Overal in de wereld schijnen 'boze blanke mannen' boos te zijn dat zich vertaalt in populisme en polarisatie.

We leven in verwarrende, onzekere en gevaarlijke tijden volgens de pessimisten. Zo, hoe zit het dan in Lisse en Hillegom? Akkoord, de holle kiezen in de Hoofdstraat in Hillegom zouden gevuld moeten worden, maar voor de rest gaat alles toch prima? Nou ja, de Algemene Beschouwingen en de Begrotingsbehandeling worden schriftelijk afgedaan, bevatten niets nieuws en haalt niet of nauwelijks de pers. De gemeenteraadsvergaderingen worden matig bezocht omdat de meeste agendapunten zonder debat als hamerstukken worden afgetikt, soms binnen een uurtje. Alles is keurig voorbereid in de Commissies, daar gebeurt het, nog net niet achter gesloten deuren.

Dus geen gelegenheid onze lokale volksvertegenwoordigers aan het werk te zien en horen. Het ligt echter niet aan de raadsleden maar aan het systeem. Dat 'duale' systeem dat nu juist was ingevoerd om de gemeenteraadsvergadering juist spannender en interessanter te maken voor de burger. De werkelijkheid is helaas anders.

Hoe anders kan dat worden na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018. Lokale verkiezingsuitslagen zijn meestal een afspiegeling zijn van de landelijke verkiezingsuitslagen. Dat kan interessant worden als we de huidige peilingen nog eens goed bekijken.

Stel je voor dat protestpartijen als de PVV, SP, 50+, opeens in de gemeenteraden van Hillegom en Lisse komen en de gevestigde partijen te grazen nemen. Nog interessanter is natuurlijk dat potentiële stemmers op deze protestpartijen nu al bij de gevestigde partijen zitten. Niet allen bij VVD, CDA of PvdA, maar vooral ook bij lokale partijen zoals Nieuw Lisse, BBH en Bloeiend Hillegom. Het aantal fracties in de gemeenteraden van Hillegom en Lisse zou zo maar eens kunnen verdubbelen, het landelijk beeld van de Tweede Kamer volgend. Zijn de huidige gevestigde partijen op lokaal niveau zich daarvan bewust? Het wordt tijd dat zij meer werk maken van hun zichtbaarheid in de gemeenteraad.

Het echte debat moet terug naar de gemeenteraad, anders ben je als partij 'gezien' bij de volgende verkiezingen.

Uit de krant