Wethouder Maarten Dijkshoorn en enkele leerlingen van groep 6 van de Daltonschool. | Foto: Annemiek Cornelisen
Wethouder Maarten Dijkshoorn en enkele leerlingen van groep 6 van de Daltonschool. | Foto: Annemiek Cornelisen

Aandacht voor Nationale Boomfeestdag met groep 6

Algemeen

Ook in Hillegom werd op vrijdag 1 december weer aandacht besteed aan de Nationale Boomfeestdag. 

Door Annemiek Cornelissen

Aan wethouder Maarten Dijkshoorn was het om een aantal bomen te planten en daarbij werd hij geassisteerd door leerlingen van groep 6 van de Daltonschool. Op drie verschillende plekken in de omgeving van de school werden een zestal bomen gepland: twee zuilvormige tulpenbomen, twee magnolia’s en twee mispelbladige wintereiken.

Eigen boom planten

Ook de wethouder droeg daarbij een schepje bij. Uiteraard waren medewerkers van de Meerlanden aanwezig om het planten in goede banen te leiden, onder leiding van Dave Spithoven en Ivo van der Lee, beheerder groen van HLT Samen.

De Boomfeestdag is inmiddels niet meer weg te denken. Op deze dag nemen overal in het land schoolkinderen de schep om bomen te planten en er zit altijd een thema aan gekoppeld. Dit jaar was het thema: ‘Opgroeien met Bomen! Wie wil dat niet?’

Ook de wethouder onderstreepte dit thema. ‘Het is belangrijk dat kinderen opgroeien in een omgeving met bomen en het is eigenlijk nog leuker als het bomen zijn die ze zelf hebben geplant. Kijk naar deze kinderen. Ze hebben hun eigen boom geplant en kunnen zelf zien of deze groeit.’ Leuk was om te horen dat de kinderen zich daar heel bewust van waren. ‘Als ze niet groeien, dan gaan we de gemeente bellen hoor’, aldus een leerling.

Gezonder

Ook op de vraag van de wethouder waarom het planten van bomen zo belangrijk is hadden ze antwoord. ‘Dan krijg je CO2- vermindering’, riep één van de kinderen, terwijl een ander weer aanvulde: ‘Dat is veel gezonder’.

Volgens Maarten Dijkshoorn wordt door kinderen een boom te laten planten, de functie en waarde van bomen doorgegeven. “In veel klimaatakkoorden wordt het belang van de aanleg van bossen en het planten van veel meer bomen benadrukt. Het klimaat verandert.

Het is belangrijk om kinderen bewust te maken van de meerwaarde van groen en dat bomen er niet alleen zijn om in te klimmen, maar een functie hebben. Bomen zorgen voor een prettige leefomgeving. 

We zeggen niet voor niets, minder tegels en meer groen.’

Uit de krant