De toekomstige situatie van het elektriciteitsnet in Holland Rijnland. | Foto: Liander
De toekomstige situatie van het elektriciteitsnet in Holland Rijnland. | Foto: Liander Foto: Liander

Liander heeft waarschijnlijk meer ruimte nodig voor elektriciteitsstation in Hillegom

Algemeen

Netbeheerder Liander heeft meer ruimte nodig voor de uitbreiding en nieuwbouw van elektriciteitsstations. De elektriciteitsnetten staan onder druk. Er zijn verregaande netuitbreidingen nodig om zowel bedrijven als consumenten te helpen. Op een aantal plaatsen in Zuid-Holland is al sprake van een tekort aan elektrisch vermogen op het net van Liander. 

Tot 2033 worden twee grote elektriciteitsstation in de Zuidplaspolder en Hazerswoude-Rijndijk aangelegd. Verder worden 17 ‘kleinere’ stations uitgebreid en bouwt Liander 10 nieuwe stations.

In Alphen, Leimuiden, Leiderdorp, Noordwijk, Hillegom, Lisse, Leiden, Wassenaar, Zoeterwoude, Sassenheim, Rijnsburg, Katwijk en Boskoop worden stations uitgebreid. Voor de meeste van deze uitbreidingen is extra grond nodig en voor een aantal is zelfs een heel nieuwe locatie vereist. 

Nieuwe ‘kleinere’ stations zijn onder andere voorzien in Noordwijkerhout, Valkenburg, Oegstgeest, Leiden Zuid West, Roelofarendsveen, Alphen en Voorschoten.

Voor de regio Holland Rijnland investeert Liander 394 miljoen euro.

2.000 transformatorhuisjes

Om meer elektriciteit te transporteren, gaat Liander 2.000 transformatorhuisjes en 1.500 kilometer kabel vervangen en extra aanleggen. Op wijkniveau wordt het elektriciteitsnet enorm uitgebreid. Met een gezamenlijke buurtaanpak gaat Liander samen met gemeenten de energie-infrastructuur in wijken integraal vernieuwen en uitbreiden.

Hiermee is inmiddels gestart in kernen van onder meer Katwijk. Om te voorkomen dat in de wijken een tekort aan elektrische capaciteit ontstaat, wordt gestreefd om richting 2030, het net in 20 buurten per jaar aan te pakken.

Uit de krant