Het gezelschap genoot van een 'rondje Kaag' waar halverwege een tussenstop was met een Tulip Spritz. | Foto: IV.
Het gezelschap genoot van een 'rondje Kaag' waar halverwege een tussenstop was met een Tulip Spritz. | Foto: IV.

Tipje van de sluier opgelicht rondom programma viering jarig museum

Algemeen

Het was een bijzondere perspresentatie in Museum De Zwarte Tulp in Lisse met een select gezelschap vorige week. In 2025 bestaat het museum 40 jaar en nu al zijn er plannen om daar op grootse wijze aandacht aan te besteden. Burgemeester Lies Spruit van de gemeente Lisse was graag bij de presentatie aanwezig geweest, maar had andere verplichtingen; het afscheid van collega Henri Lenferink uit Leiden. Ze kon het gezelschap nog wel uitzwaaien.

Door Ina Verblaauw

De groep vertrok naar een salonboot die lag aangemeerd in de Ringvaart. Eregast aan boord was jhr. Jan Six van Hillegom, die een aantal stukken uit zijn kunstcollectie aan het museum ter beschikking zal stellen ten behoeve van de expositie: De schatkamer van Ellen ten Damme. Ten Damme mag naar eigen inzicht de tentoonstelling inrichten. 

Zwarte Tulp

Vanaf 3 oktober is de tentoonstelling voor het publiek open. Tijdens de boottocht waren er korte presentaties door oud-topschaatser en Lissenaar Martin Hersman als ambassadeur van de Bollenstreek. Hij hield een pleidooi over het behoud van de bollengrond. Voorzitter van Museum De Zwarte Tulp Herman Hollander ging nader in op het feit dat de Bollenstreek niet alleen maar zes weken per jaar mooi is en dat Museum De Zwarte Tulp alles laat zien over de historie. Willem Heemskerk, voorzitter van het bloemencorso, vertelde over het belang van het corso; een middel de streek meer voor het voetlicht te brengen.

Tijdens de boottocht was er een tussenstop, waar een Tulip Spritz werd aangeboden, een drankje gemaakt door Joris Putman. Alle Gildemeesters waren daarbij aanwezig.

Plannen

Van de plannen werd een tipje van de sluier opgelicht. Op 2 oktober vindt er in Theater Floralis in Lisse een bijeenkomst plaats met als gespreksleider Coen Verbraak met als onderwerp Barok in al zijn facetten. Ellen ten Damme zal optreden en haar expositie toelichten. De expositie “De schatkamer van Ellen ten Damme” zal de volgende dag door haar worden geopend. In het voorjaar van 2024 en 2025 zal de expositie Kleurenpracht weer worden gehouden. 

Logische stap

In november 2024 volgt een groot gala. Op 15 januari 2024 is de afsluiting van het Giant Tulip Project. Dan zullen alle van de in totaal 80 reuzenbollen verspreid over de Bollenstreek zijn geplaatst. Fietsend door de Bollenstreek kun je al steeds meer reuzenbollen ontdekken op openbare plekken en privégrond. Elke bol met een eigen thema, passend bij de omgeving. Al deze activiteiten hebben tot doel Museum De Zwarte Tulp beter en zichtbaarder op de kaart te zetten. De grootste bekendheid van Nederland in het buitenland is de tulp (ook de molens en de klompen natuurlijk). Aan de bekendheid van de tulp zal de komende periode hard worden gewerkt om ook de gang naar het museum een logische stap te laten zijn.

Voor meer informatie: www.museumdezwartetulp.nl.

Uit de krant