Het lijkt een nieuwe rage... maar zo'n pak is best duur. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Het lijkt een nieuwe rage... maar zo'n pak is best duur. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Katten, wolven en vossen in het dorp

Algemeen

In het centrum van Hillegom zaterdag 26 augustus een zogenaamde Furwalk, een onderdeel van het Furry fandom, dat zich ontwikkelde als een subfandom binnen de sciencefictionwereld. Een furry of fur (van het Engelse woord voor harig of vacht) is een persoon met een voorliefde voor antropomorfe dieren zoals men deze vaak tegenkomt als strip-, game- of tekenfilmfiguren, figuur in fabels of fantasyboeken. 

Zowel nationaal als internationaal worden dergelijke furwalks georganiseerd. In Hillegom waren de initiatiefnemers Sven van den Bosch en Bryan Schouten, die met plezier terugkijken op deze eerste keer.

“We hebben het klein gehouden, maar we kunnen spreken van een geslaagde walk. Er liepen drie katten, een wolf en een vos mee, die compleet in pak waren en een aantal zogenaamde spotters, die er tijdens de route voor zorgen dat de furry’s niet vallen of struikelen over obstakels onderweg. In zo’n pak zie je bijna niets, dus heb je wel een beetje hulp nodig”, aldus Schouten, die zelf een blauw kattenpak aanhad. Daar heeft hij lang voor moeten sparen, want die pakken, oftewel furesuits zijn enorm duur. 

Deelnemers komen uit het hele land; furwalks zijn ook in het buitenland populair

De kostuums die antropomorfe dieren voorstellen kunnen bestaan uit een volledig kostuum of slechts uit een hoofd, staart en (hand) schoenen in de vorm van poten. Van den Bosch droeg een staart en zijn grootste wens is om zelf een kostuum te hebben. “Daar moet ik nog even hard voor sparen, want deze kosten rond de 2000 euro”. 

Furry’s komen uit het hele land 

Buiten Sven en Bryan uit Hillegom hadden tijdens deze walk, deelnemers uit Katwijk, Utrecht en Dordrecht om zich heen verzameld. Zij kennen elkaar van het chatprogramma Discord. “We spreken elkaar bijna dagelijks en zo is het idee ontstaan voor deze walk. 

‘s Heerenloo

De reacties waren superleuk, kinderen wilden met ons op de foto en we hebben ook de locatie van ‘s Heerenloo bezocht aan de Julianastraat, waar ik vroeger heb gewoond. Voor de bewoners was dit een verrassing en zij vonden het fantastisch. Daar doe je het voor.”

Uit de krant