In een Knarrenhof wonen senioren zelfstandig met aandacht en hulp van elkaar: de medebewoners.
In een Knarrenhof wonen senioren zelfstandig met aandacht en hulp van elkaar: de medebewoners. Foto: pixabay

Trekkers gezocht voor een ‘Knarrenhof’

Algemeen

Het fenomeen Knarrenhof begint Nederland in haar greep te krijgen.

Wonen in een eigen huis of appartement met behoud van privacy, maar met omzien naar elkaar. Met een ‘Hofhuis’, waar gemeenschappelijke activiteiten kunnen worden georganiseerd door de bewoners. 

Leeftijd

De Stichting Knarrenhof heeft er al dertien in Nederland gerealiseerd. Iedereen denkt bij de naam wellicht aan 80-plussers. Dit zijn echter eerder de krasse uitzonderingen dan de standaard. Deelnemers zijn gemiddeld 60, dus van ver na de Beatles en de Stones. Van de eerste 65 deelnemers die geïnterviewd zijn voor het eerste project in het oosten van het land, was de gemiddelde leeftijd zelfs 59,5 jaar. Knarrenhof is voor mensen vanaf 45 jaar en ouder waarbij ook altijd ruimte is voor maximaal twee bewoners onder deze leeftijd. 

Er zijn honderden Trekkersgroepen in het land, die in hun woonplaats op zoek zijn naar grond om een Knarrenhof te bouwen. In Lisse is al een stuk grond gereserveerd voor het Knarrenhof aan de Ruishornlaan. “Eerst de mensen, dan de wensen, dan de stenen.” 

Dat is het motto van de Stichting Knarrenhof. Veel zestigplussers wonen in te grote huizen, kinderen de deur uit, maar geen kijk op een geschikte kleinere woning. 

Bij meer dan 30 inschrijvingen komen er info bijeenkomsten

Want het geringe aanbod op de markt voldoet niet aan de wensen van mensen die nu goedkoop en ruim wonen. Met de realisatie van een Knarrenhof zouden heel wat ruime huizen vrij komen en zou de woningmarkt in beweging komen. Jongeren maken dan ook meer kans op een woning. Men kan zich opgeven bij Stichting Knarrenhof als gegadigde voor een koop-, vrije sector- of sociale huurwoning. Op de website is veel informatie beschikbaar. Als er gebouwd gaat worden in Hillegom zijn mensen uit Hillegom, die zich als eerste op hebben gegeven, als eerste aan de beurt voor een woning. Wanneer meer dan dertig mensen zich als lid voor Hillegom hebben ingeschreven bij deze landelijke stichting, worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. 

Momenteel bekijkt de Stichting Knarrenhof de locaties, die de startende Trekkersgroep Hillegom op het oog heeft.

Opgeven bij de bieb

Er worden nog enkele Trekkers gezocht, die zich in willen zetten voor een Knarrenhof in Hillegom. 

Opgeven kan in de bibliotheek aan de Sportlaan op vrijdag 25 augustus tussen 16.00 en 17.00 uur. Meer info? Bel: 0252-522216.

Uit de krant