Wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen, meldt de Boa eerst dat hij de bodycam aanzet.  Foto: archief, Adrie van Duijvenvoorde.
Wanneer een situatie uit de hand dreigt te lopen, meldt de Boa eerst dat hij de bodycam aanzet. Foto: archief, Adrie van Duijvenvoorde.

Boa’s krijgen bodycams

Algemeen

De Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen zijn binnenkort standaard uitgerust met een bodycam (camera). 

Landelijk wordt dit al succesvol toegepast. De boa’s zetten de bodycams alleen aan wanneer sprake is van een bedreigende situatie. De politie en het Openbaar Ministerie kunnen de beelden eventueel opvragen voor opsporingsdoeleinden van strafbare feiten. Natuurlijk is de situatie in de dorpen in de Bollenstreek anders dan in grote steden. Maar ook hier wordt de handhaving van regels niet altijd positief beleefd. Agressie komt bijvoorbeeld voor bij het uitdelen van parkeerboetes, bezoeken van hangplekken in de avond en andere situaties waarbij gehandhaafd moet worden. Boa’s kunnen met een bodycam beeld en geluid registreren tijdens hun werk. De kleine camera wordt op het uniform aan de voorzijde bevestigd. Ze worden gebruikt als bewijsmateriaal, bij de behandeling van klachten, de opsporing of vervolging van strafbare feiten en/of op verzoek van een boa (of agent) voor evaluatie van zijn eigen handelingen. De betrokkenen kunnen de beelden opvragen. Dit dient te gebeuren binnen 28 dagen anders worden de beelden vernietigd. Eerdere evaluaties hebben uitgewezen dat het dragen van een bodycam vooral ook preventief werkt voor de veiligheid van de boa’s. De burgemeesters zijn van mening dat dit een goede aanvulling is op de uitrusting van de boa’s. De bodycams worden binnenkort geleverd .Burgemeesters Arie van Erk (Hillegom), Lies Spruit (Lisse) en Carla Breuer (Teylingen): “Wij willen dat onze dorpen een veilige plek zijn om te wonen, te leven en te werken. Dit laatste betreft voor nu dus het werk van onze boa’s. Zij helpen onze gemeenten veilig te houden en daar moeten ze ook de juiste uitrusting voor krijgen”. 

 De boa’s worden dan nog getraind om hiermee te werken. In het voorjaar zijn ze dan standaard hiermee uitgerust.

Uit de krant