De priklocatie in Leiden is nog te druk, daar moet je wel een afspraak maken voor de herhaalprik.
De priklocatie in Leiden is nog te druk, daar moet je wel een afspraak maken voor de herhaalprik. Foto: Phil Nijhuis / Ministerie van VWS

Coronaherhaalprik nu zonder afspraak mogelijk in Gouda en Alphen aan den Rijn

Algemeen

GGD Hollands Midden start vandaag, 31 oktober, in Gouda en Alphen aan den Rijn met vaccineren zonder afspraak. Iedereen van 12 jaar of ouder kan nu voor een coronaherhaalprik met vernieuwde vaccins vrij inlopen op deze twee priklocaties van de GGD.

GGD Hollands Midden start met vrije inloop in Gouda en Alphen aan den Rijn, omdat hier nog capaciteit over is en om zoveel mogelijk mensen de kans te geven laagdrempelig de herhaalprik te halen.

Voorwaarden
Je kunt een herhaalprik krijgen nadat je de basisserie hebt afgerond. Bovendien moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat je de laatste coronaprik of -besmetting had. Neem een geldig identiteitsbewijs mee naar de priklocatie en controleer voor vertrek de actuele openingstijden op www.ggdhm.nl/coronavaccinatie. Daar vind je ook meer informatie over de basisserie en de herhaalprik.

Mogelijk drukker
Door de vrije inloop kan het drukker zijn op de priklocaties in Alphen aan den Rijn en Gouda. Houd rekening met een eventuele wachttijd. Maak je liever een afspraak? Ga dan naar www.planjeprik.nl of bel 0800 - 7070. Voor een herhaalprik op de vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden in Leiden moet je nog wel een afspraak maken. Het is daar nog te druk om zonder afspraak binnen te lopen.

Bescherming op peil brengen
De herhaalprik geeft het immuunsysteem een oppepper en brengt daarmee de bescherming tegen het coronavirus weer op peil. Dat is vooral belangrijk voor 60-plussers en anderen die jaarlijks een uitnodiging voor de griepprik krijgen. Zij lopen een hoger risico op ernstige ziekte door corona. Ook zorgmedewerkers wordt een herhaalprik aangeraden; om zichzelf te beschermen én de kwetsbaren voor wie zij zorgen.
Voor wie niet tot deze groepen behoort, is het óók nuttig om een herhaalprik te halen. De herhaalprik verkleint de kans om anderen te besmetten en op langdurige klachten na een coronabesmetting. Bovendien geldt: hoe meer mensen de herhaalprik halen, hoe minder mensen ziek worden. Dat voorkomt dat de zorg het te druk krijgt en helpt bij het openhouden van de samenleving.

Uit de krant

Uit de krant

Uit de krant