Afbeelding
Foto: Tony Whelan.

Dahlia mozaïekwedstrijd kleurt de bollenstreek in september

Algemeen

In het weekend van 9 tot en met 11 september kleurde de hele streek weer lente-achtig: het was tijd voor de dahliamozaïekwedstrijd.

Deze wedstrijd is ieder jaar aan het eind van de zomer. Samen met vrijwilligers gaan ondernemers aan de slag om in groepsverband kunstwerken te maken van deze kleurrijke bloem. De knol van de Dahlia werd oorspronkelijk gekweekt om te eten. Toen de knollen niet meer werden gerooid, bloeiden de eerste planten. De eetbare knollen werden zo sierplanten. Gekweekte dahlia’s zoals wij die kennen, zijn vrijwel zonder uitzondering hybriden (kruising). De dahlia’s werden in 1872 in Nederland geïntroduceerd. Er bestaan wel 20.000 variëteiten.

Om de dahlia’s te kunnen handhaven in het Nederlands klimaat moeten de knollen voordat de vorst inzet, opgegraven worden en op een koele, donkere plaats worden bewaard. In het voorjaar kunnen de knollen in huis worden voorgetrokken. Na ijsheiligen, als het zeker niet meer gaat vriezen, kunnen de dahlia’s weer buiten worden geplant.

De deelnemende dorpen voor de mozaïekwedstrijd waren: Voorhout, Lisse, Hillegom, De Zilk en Noordwijkerhout.

Om geen dahliamozaïek te missen heeft de organisatie een leuke fietsroute gemaakt die ook voerde langs een aantal Dahlia showtuinen zoals De Tulperij in Voorhout, Tulipbarn Hillegom en Kasteel Keukenhof. 

Uit de krant