Afbeelding
Foto: pr./Ed Slagboom

Hoogleraar heeft aanwijzingen dat pesticiden hartritmestoornissen kunnen veroorzaken

Algemeen

Om onkruid te bestrijden zetten boeren en tuinders chemische stoffen als glyfosaat, mcpa en boscalit in. 

Nu zijn er belangrijke aanwijzingen dat deze middelen het hartritme kunnen verstoren. Tenminste, daar zijn zulke duidelijke aanwijzingen voor, dat de Amsterdamse hoogleraar Bianca Brundel er nader onderzoek naar gaat doen. Met een grote subsidie uit de Nationale WetenschapsAgenda van NWO gaat ze vanaf september kijken welk effect pesticiden hebben op boezemfibrilleren.

“We zijn een link op het spoor”, zegt moleculair en celbioloog Brundel, die als specialist van hartritmestoornissen is verbonden aan het Amsterdam UMC. “Uit laboratoriumstudies maken we op dat blootstelling aan pesticiden meer kans geeft op boezemfibrilleren, ook wel atriumfibrilleren genoemd. Er zijn nog geen harde conclusies en we werken op dit moment aan een wetenschappelijke publicatie. In dit onderzoek wil ik naast experimenteel onderzoek in gekweekte boezemhartcellen en fruitvliegen ook via burgerwetenschap kijken of boezemfibrilleren juist vaker voorkomt bij mensen die met bestrijdingsmiddelen werken, zoals tuinders, bloemisten en boeren, of die in de buurt wonen van velden waarop ze worden gebruikt.” Brundel werkt hiervoor samen met het burgerinitiatief Meten=Weten, dat zelf onderzoek doet naar het effect van landbouwgif in bollenvelden in de Drentse gemeente Westerveld. Brundel heeft samen met hoogleraar Natasja de Groot, Erasmus MC, de stichting AFIP opgezet ter bevordering van burgerwetenschap en samenwerking met patiënten in nieuwe studies. Via AFIP kunnen mensen met boezemfibrilleren hun ervaringen delen met gebruik van pesticiden. De ervaringen vormen de basis van nieuw wetenschappelijk onderzoek naar de rol van pesticiden op het hartritme. 

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis in westerse landen; 345.000 Nederlanders hebben er last van en er komen elk jaar 45.000 nieuwe diagnoses bij. De cellen in de boezem van het hart trekken onregelmatig en te snel samen, met hartkloppingen, een opgejaagd gevoel, duizeligheid en flauwvallen als mogelijke gevolgen. Boezemfibrilleren verhoogt daarnaast de kans op een beroerte en hartfalen. “We willen weten wat de trigger is”, zegt Brundel. “Nu krijgen alle patiënten dezelfde therapie, maar wat is de oorzaak? Als we dat weten, kunnen we gerichter behandelen.”

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op de website van de stichting AFIP. Ervaring met pesticiden en boezemfibrilleren? Deel deze dan via: afiponline.org/nl.

Uit de krant