Auteur Marca Bultink en burgemeester Arie van Erk. | Foto: Corine Zijerveld.
Auteur Marca Bultink en burgemeester Arie van Erk. | Foto: Corine Zijerveld. Foto: Corine Zijerveld

Boekpresentatie ‘Herinneringen aan het Nutsgebouw’

Algemeen

Het gebouw Java aan de Van den Endelaan, beter bekend als het Nutsgebouw, is uit het Hillegomse straatbeeld verdwenen. Om de herinneringen eraan levend te houden, heeft de gemeente Hillegom een boek laten samenstellen. Op 17 december is het eerste exemplaar uitgereikt door de auteur, Marca Bultink, aan burgemeester Arie van Erk.

Het gebouw Java is gebouwd in 1893 en heeft in de 128 jaar van zijn bestaan talloze functies gehad: woonhuis, bankgebouw, bakkerij, nutsgebouw, bibliotheek, medisch centrum, clubhuis, toneel- en muziekzaal, partycentrum, bloemenzaak en nog veel meer. 

Als Nutsgebouw heeft het een grote rol gespeeld in de Hillegomse samenleving. Bijna elke Hillegommer is er wel een of meer keren geweest. Vanwege de slechte staat van het gebouw en om toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken, heeft de gemeente Hillegom het Nutsgebouw en omliggende panden aangekocht en laten slopen. 

Met de afbraak van het Nutsgebouw verdwijnt de karakteristieke gevel van Java uit het straatbeeld. Om de herinneringen aan het gebouw te bewaren heeft de gemeente cultuurhistoricus Marca Bultink gevraagd een boek samen te stellen. Op deze manier blijft Java ofwel het Nutsgebouw voortleven in de herinnering van Hillegom.

In het boek ‘Herinneringen aan het Nutsgebouw’ zijn zoveel mogelijk historische gegevens, verhalen en anekdotes vastgelegd. Het boek bevat meer dan 80 pagina’s en bijna 150 afbeeldingen die een beeld geven van wat zich binnen de muren heeft afgespeeld.

Het boek kost 9,95 euro en is vanaf zaterdag 18 december verkrijgbaar bij The Readshop Hillegom.

Uit de krant