Hangkouserieën afl. 86 komt deze week uit (vormgeving: Jan Zeilemaker). | Foto: PR.
Hangkouserieën afl. 86 komt deze week uit (vormgeving: Jan Zeilemaker). | Foto: PR.

Hillegomse buitenplaats Duin en Weg in de 18de eeuw

Column Sporen van Vroeger

Van de buitenplaats Duin en Weg, die aan de Hoofdstraat lag, is niets meer over. De tuin van de buitenplaats is nu het Henri Dunantplein. Waar eens het herenhuis stond, bevindt zich nu een slagerij. En de Passage? Dat was vroeger niets anders dan het toegangspad naar de tuin. 

Hiermee begint het artikel dat Alphons Maas schreef voor aflevering 86 van het donateurstijdschrift “Hangkouserieën” van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. De buitenplaats Duin en Weg liep van de Hoofdstraat (vanaf Slagerij Van de Reep) tot aan wat nu de Van den Endelaan is, en waar in de 18de eeuw de duinen begonnen. In 1771 kocht de Haarlemmer Jacobus Gans de buitenplaats en in het artikel beschrijft Alphons de opkomst en ondergang van Gans. Het doet ons mijmeren over de groene omgeving die het stenen Henri Dunantplein ooit was, waar ooit Vrienden-voorzitter Hans Lommerse speelde in de boomgaard van de familie Schülte-Küperjans. Het doet ons afvragen wat de toekomst brengt voor dit stukje Hillegom en Stichting Vrienden van Oud Hillegom deelt ook in deze aflevering de zorgen voor het bedreigde erfgoed binnen Hillegom en de activiteiten van de Vrienden-vrijwilligers daaromtrent.

Naast het artikel over Jacobus Gans brengt “Hangkouserieën” dit najaar het tweede deel van het artikel dat Gerard Telkamp schreef over de dubbele bollenvilla Eikenhof en gastauteurs Koos van der Klugt en Jules Rotteveel schreven een artikel over de prehistorie van het Hillegomse voetbal – in de historische context noemen we dit jonge geschiedenis, 1910-1920, maar geen enkele actieve Hillegommer kan zich hierover iets herinneren en dus is het goed om erover te lezen in ons tijdschrift. 

Ook is in dit nummer van “Hangkouserieën” veel VriendenNieuws te vinden, onder andere over de Vriendenavond die op 26 november plaatsvindt in De Kulturele Raad – de eerste activiteit van de Vrienden sinds ons land op slot ging in maart 2020 en we hebben er veel zin in. Tijdens de Vriendenavond houdt onze Marca Bultink een lezing over de Trekvaart Haarlem-Leiden die in 1657 werd aangelegd en naast dit boeiende verhaal is tijd ingeruimd voor vrijwilligers en donateurs van de stichting om elkaar weer eens te ontmoeten, ofschoon de Vriendenavond voor iedereen toegankelijk is. 

En tenslotte een klein maar relevant berichtje: we plaatsen in iedere aflevering zoekplaatjes, maar misschien hebben lezers wel zoekplaatjes die zij willen publiceren in “Hangkouserieën”, die foto’s zijn van harte welkom en kunnen bij de Vrienden worden gescand zodat een selectie gemaakt kan worden voor volgende afleveringen.

Dit wordt het eerste nummer dat weer op Kwekerij Veelzorg kan worden ingepakt en onze vrijwilligers kijken ernaar uit om een gezellige middag in de Holkamer met elkaar door te brengen. Om daarna met hopelijk sympathiek weer, de tijdschriften in Hillegom bij de donateurs te bezorgen. Overigens kunnen alle eerdere 85 afleveringen van “Hangkouserieën” worden ingezien bij de Vrienden en iedereen is van harte welkom op de dinsdagavonden van 19.30-21.30 uur en iedere eerste dinsdagmiddag van de maand van 13.30-16.00 uur. Daarnaast is een index van alle gepubliceerde artikelen te vinden op onze website waar op het startscherm een knop rechtstreeks naar de pagina van “Hangkouserieën” leidt.

Jacolien van der Valk, StichtingVrienden van Oud Hillegom

Email: SVvOH.pr@gmail.com.

Uit de krant