Logo dehillegommer.nl
<p>Het paar woont gelukkig nog bij elkaar. | Foto: Marjolein de Goeij-Weijers.</p>

Het paar woont gelukkig nog bij elkaar. | Foto: Marjolein de Goeij-Weijers.

Jaap en Riet vieren diamanten huwelijk

Zo lang bij elkaar, dat komt niet zo vaak meer voor. Daarom is het des te leuker wanneer ‘de krant’ even langs komt voor een interview. 

Door Caroline Spaans

Het appartement van Jaap (85) en Riet Weijers-Koopman (81) in Maronia kijkt uit over de Hartekamp. Het balkon staat vol met planten: “Vind je het niet mooi? Het lijkt wel een vakantiehuis!”, zegt Riet lachend. Dochter Marjolein is ook aangeschoven. “Omdat mijn moeder extra zorg nodig heeft, konden mijn ouders niet meer blijven wonen aan de Gorterwende, waar ze veertig jaar woonden. Gelukkig konden ze hier afgelopen jaar samen naartoe verhuizen. 

“De geboorte van mijn kinderen is een wonderlijk cadeau”, glundert Riet. “Want zwanger worden was lastig. Marjolein kwam pas nadat we tien jaar getrouwd waren, in 1971, en twee jaar later volgde Jaap.” Marjolein haar wieg stond nog in Haarlem, waar Jaap en Riet nadat ze trouwen zijn gaan wonen. Hun liefde begon in 1956.

‘Lust je bruine bonen?’

Jaap: “Ik was 20, woonde in Breezand en ging dansen in Den Helder en zag Riet, die toen 16 was. Het was liefde op het eerste gezicht!” Riet: “Het gesprek kwam wel een beetje vreemd op gang. Jaap vroeg of ik bruine bonen lustte. Ik zei: wat is dat nou voor rare vraag? Maar zo ontstond er wel een gesprek!” Het stel had vier jaar verkering, ging uiteraard, want zo hoorde dat, eerst verloven en trouwde voor de kerk en het gemeentehuis op 2 augustus 1961 in Den Helder.

Miniatuurauto’s

Riet werkte vroeger bij juwelier Roeland thuis en in de winkel (”Alles nog met sopdoekje!”) en was oppasoma van de overbuurjongen. Jaap werkte lange tijd als buschauffeur bij NZH en later op de zandauto bij Barnhoorn in Heemstede. Trots laat hij een van de miniatuurbussen zien, waarop hij ooit reed. Het huis staat vol met een grote verzameling miniatuurauto’s. Zijn laatste baan was bij Vroom & Dreesman; eerst als bezorger en later op kantoor.

Appen

Was het altijd rozengeur en maneschijn in de afgelopen 60 jaar? Ze geven allebei toe dat ze wel eens woorden hebben: “Tja, wie heeft dat niet? We zijn nu eenmaal niet hetzelfde. Maar we kunnen echt niet meer zonder elkaar hoor!”

Ze genieten nog volop van hetgeen ze kunnen doen: fietsen met Fietsmaatjes en een dutje in de nieuwe relaxstoelen. “En van onze drie kleinkinderen natuurlijk! Nick (20) en Dave (18) en Jasmijn (14). Zij helpen me met mijn mobiel. Ik kan eindelijk appen!”, lacht Jaap.

Maandag 2 augustus vierden ze een speciaal jubileumfeestje: in Maronia met enkele bewoners en verzorgers en ‘s middags en ‘s avonds in Villa Flora met genodigden.

Meer berichten