Logo dehillegommer.nl
<p>De Hillegomse regenboogvlag.</p>

De Hillegomse regenboogvlag.

(Foto: Gemeente Hillegom)
Sporen van Vroeger

Hillegom inclusief: mijn monument is het jouwe!

Elk jaar in het gehele tweede weekend van september openen tijdens Open Monumentendag duizenden monumenten hun deuren voor publiek. Open Monumentendag verbindt mensen met monumenten en laat zien dat de verhalen en schoonheid van monumenten een verrijking voor onze leefomgeving en voor onszelf zijn. De BankGiro Loterij Open Monumentendag is een van de grootste culturele evenementen in Nederland. Met gemiddeld rond de miljoen bezoekers is het daarmee hét instrument om de bevolking op grote schaal in contact te brengen met ons monumentale erfgoed. De BankGiro Loterij Open Monumentendag maakt deel uit van de European Heritage Days.

Inmiddels worden er in vijftig landen vergelijkbare evenementen georganiseerd. De eerste Open Monumentendag in Nederland werd in 1987 in navolging van Frankrijk georganiseerd. In Hillegom vieren we Open Monumentendag op de zaterdag en de algemene coördinatie ervan ligt bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom, ofschoon het werk in en rondom de monumenten vooral ligt bij de vrijwilligers van die monumenten. Dit jaar is het dus 12 september Open Monumentendag in Hillegom en nu de versoepelingen in het coronabeleid zijn afgekondigd kunnen we aan de slag met de plannen om er een mooie dag van te maken en laten we hopen dat alle virusvarianten onze deur voorbijgaat.

Elk jaar wordt een landelijk thema gekozen. Voor 2021 is het thema Inclusie en wordt de slogan “Mijn monument is jouw monument” gehanteerd. Een vrije vertaling van “Mi casa es tu casa”, waarbij gastvrijheid en openheid centraal staan.

Het vieren van inclusie en diversiteit staat momenteel erg in de belangstelling. Je zou bijna zeggen: helaas. Want dat alle mensen in al hun individualiteit gelijk zijn en recht hebben op gelijke behandeling, dat moet nog steeds bevochten worden. Bij internationale sporttoernooien blijkt keer op keer dat in deelnemende buitenlanden het helemaal niet vanzelfsprekend is dat je in jouw eigenheid, niet gediscrimineerd wordt – als persoon of als groep. Maar ook in eigen land, dorp, straat, werk en vrije tijd valt nog veel te winnen. Want nog steeds worden grote en kleine mensen gediscrimineerd, gepest en uitgesloten, soms dichter bij huis dan je zou vermoeden. Daarom is het goed dat ook de gemeente Hillegom de inclusie steunt en de regenboogvlag laat wapperen bij ’t Hof. Doet die vlag nu wonderen? Nou, die vlag zelf natuurlijk niet. Maar zoals altijd plant je een vlag omdat je daarmee wilt uitdragen waar je voor staat.

De deelnemers aan Open Monumentendag heten in ieder geval iedereen van harte welkom. Dit jaar is ook de mogelijkheid om jouw tuin gastvrij open te stellen voor bezoekers op 12 september als deel van OM 2021 (van 10.00-16.00 uur of een deel ervan) en dat hoeft niet per se een monumentale tuin te zijn, want het doel van het thema van dit jaar is om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de gastvrijheid van Open Monumentendag. De werkorganisatie HLTsamen heeft daarvoor uitvraag gedaan bij de organisatoren van Hillegom, Lisse en Teylingen. Voor Hillegom willen de Vrienden van Oud Hillegom graag die uitvraag doorzetten. Wie dus op zaterdag 12 september bij Open Monumentendag denkt, “Mi jardín es tu jardín”, kan een email sturen naar het mailadres bij deze column en dan nemen de Vrienden contact met je op!

De digitale versie van deze column staat op www.vriendenvanoudhillegom.nl en www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, mail: SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten