Logo dehillegommer.nl
<p>Tekst en foto: Annemiek Cornelissen.</p>

Tekst en foto: Annemiek Cornelissen.

Hangkous voor Jan Floris

Burgemeester Arie van Erk overhandigde 28 mei een Hillegomse Hangkous aan Jan Floris. Floris ontving de bronzen onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor het onderhoud van de tuin rondom de Martinuskerk. De uitreiking was in ‘De Tuin van Ontmoetingen’. De 82- jarige Zilkenaar was naar de tuin gelokt onder het mom dat het naambordje werd onthuld, maar werd uiteindelijk verrast met deze prachtige onderscheiding, bedoeld om Hillegommers in het zonnetje te zetten, die langdurig iets voor de samenleving hebben betekend.

Floris begon zijn vrijwilligerswerk op verzoek van pastoor Bladowski in de tijd dat de Martinuskerk werd gerestaureerd in 2006/2007. Dit was na het overlijden van Koster Van Amerongen. De burgemeester zei het al in zijn speech “Het was hier letterlijk een puinhoop. Twee oude garages, funderingen van grafstenen, struiken en hekken vormden het decor. Samen met het klusteam van de parochie werd alles opgeruimd, weggehaald, gerooid en gesnoeid.” Ook werden acties georganiseerd om het financieel rond te krijgen. Floris droeg hieraan bij door het kweken van tulpen en narcissen (een slordige 30.000) die in de kerk werden verkocht. Met dit geld en het geld van sponsors, werd de tuin aangelegd en omgedoopt tot ‘De Tuin van Ontmoetingen’ en volledig onderhouden door Floris. “Het resultaat van hard werken, soms wel zeven dagen per week, was geweldig. Samen met zijn hondje, vormde Floris jarenlang een eenheid in de tuin rondom de kerk. Volgens de burgemeester is de naam van de tuin met name het afgelopen jaar heel belangrijk geworden.

“Elkaar ontmoeten is steeds belangrijker geworden,” zei Van Erk tegen Floris: “In 2015 kreeg u zelfs een eigen zitje achter het zogenaamde baarmoederhuis. U had zo’n hekel aan de eigenlijke naam Baarhuis, dat het werd omgedoopt.” De burgemeester zei het jammer te vinden dat de gezondheid van Floris het niet meer toelaat om de tuin te verzorgen en dat het voor de vele vrijwilligers nog een hele klus zal worden om hem als tuinman te evenaren. Floris was blij verrast met de onderscheiding. “Het is prachtig, ik weet er nu al een mooi plekje voor in de huiskamer.”

Meer berichten