De Hillegomse kunstenaar in zijn atelier. | Foto: Denise van der Zande.
De Hillegomse kunstenaar in zijn atelier. | Foto: Denise van der Zande. Foto: denise van der zanden

Dick Beutick exposeert bij kunstuitleen

Algemeen

Met ingang van zaterdag 5 juni is tot en met 14 augustus de expositie ‘Verstild Landschap’ te bewonderen van de Hillegomse kunstenaar Dick Beutick. Kunsthistoricus en voormalig directeur Museum de Zwarte Tulp Werner van den Belt opent 5 juni om 14.00 uur de expositie met een lezing.

Beutick wandelt het hele jaar door de streek: “Wonend in de Duin- en Bollenstreek zou je vermoeden dat het agrarisch buitengebied enorm is. Maar helaas is het hele open karakter van het landschap grotendeels verdwenen.

In de open gebieden van weleer herbergen nu vooral tuinbouwbedrijven, tuincentra, sportvelden en wegen, en daar moet je het als wandelaar maar mee doen. Toch blijkt bij nadere beschouwing dat je echt niet ver van huis hoeft om van de schoonheid van dit buitengebeuren te kunnen genieten.”

Laagje voor laagje

Zo is de kunstenaar jaren geleden begonnen met het maken van geruite schilderijen, waarvan de blokjes de kleuren weergeven van de omgeving waar hij woont. Hij ziet zichzelf als bermtoerist, die als huisschilder de olieverf laagje voor laagje aanbrengt op een schilderdoek en daarmee een landschappelijk sfeerbeeld oproept. Omdat de bloemenpracht maar van korte duur is, komen de kleuren vooral tot uiting in de tinten van zand, klei, stro en de boeiende bermbegroeiing.

De kleuren die de kunstenaar gebruikt in zijn werk worden ook beïnvloed door de weersomstandigheden, en de bijbehorende speling van het licht.

Lezing en boek

Het boek ‘Schilders van Duin- en Bollenstreek’ van Van den Belt is onlangs uitgekomen. In dit boek staat ook Beutick omschreven. Zaterdag 5 juni om 11.00 uur signeert de kunsthistoricus zijn boek bij de Readshop in Hillegom.

Tijdens de lezing maakt Van den Belt een wandeling door zijn boek.

Geïnteresseerden voor de lezing kunnen zich opgeven via info@kunstuitleenbollenstreek.nl. Iedereen is welkom om de expositie te komen bekijken. De lezing is gratis. Gedurende de expositieperiode van 5 juni tot en met 15 augustus heeft de Kunstuitleen een welkomstgeschenk klaar liggen voor alle nieuwe leden. Dit welkomstgeschenk is het boek ‘De schilders van Duin- en Bollenstreek’ van Werner van den Belt. Meer informatie over de lezing, expositie, het welkomstgeschenk, kunst lenen of openingstijden is te vinden op: www.kunstuitleenbollenstreek.nl.

Afbeelding

Uit de krant