Logo dehillegommer.nl
<p>Vanaf links: Thea van Ommeren en haar taalmaatje Vanja Tosutovic. Rechts wethouder Karin Hoekstra. | Foto: pr</p>

Vanaf links: Thea van Ommeren en haar taalmaatje Vanja Tosutovic. Rechts wethouder Karin Hoekstra. | Foto: pr

Uitreiking eerste wandelwaaier van de Bollenstreek

In de hele Bollenstreek zijn meer dan 300 taalvrijwilligers actief. Zij helpen iemand in hun gemeente die moeite heeft met de Nederlandse taal.

Door corona werd het steeds lastiger voor onze taalcoaches om hun taalvragers één-op-één te ontmoeten.

Daarom is het taalwandelen in het leven geroepen. Om de wandelcoaches te inspireren om tijdens het wandelen steeds weer nieuwe onderwerpen te bespreken hebben we bij de Bibliotheek Bollenstreek de Wandelwaaier ontworpen. De waaier kent een verzamelsysteem. Er zijn vijf thema’s met elk vier onderwerpen die de wandelaars kunnen verzamelen. Elk onderwerp is iets dat je in Nederland op straat tegen kunt komen, of in het landschap kunt zien. De kaarten zijn bedoeld als gespreksinspiratie.

Je kunt ze zo in je jaszak steken en meenemen tijdens de wandeling. Op elke kaart staat een korte tekst met een paar gespreksvragen, een lijst met termen en een boeken- of websitetip om meer over het onderwerp te weten te komen. En natuurlijk een foto om het visueel te ondersteunen.

Het is de bedoeling dat de koppels elke week (of elke twee weken, wat ze zelf willen) langs de Bibliotheek komen voor een volgende kaart die ze dan tijdens hun wandeling kunnen meenemen.

Alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland krijgen van Probiblio twee exemplaren als inspiratie om er ook mee aan de slag te gaan. Omdat de Wandelwaaier in de Bollenstreek is ontworpen, mocht de gemeente Hillegom de eerste exemplaren uitreiken. Wethouder Karin Hoekstra deed dan namens de gemeente en reikte de eerste Wandelwaaier uit aan vrijwilliger Thea van Ommeren en haar wandelmaatje Vanja Tosutovic voor de Bibliotheek Hillegom. De bieb kan nog meer taalcoaches gebruiken, maar ook naar deelnemers die de Nederlandse taal willen leren en tegelijkertijd willen wandelen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met het Taalpunt Hillegom via taalpunthillegom@bibliotheekbollenstreek.nl.

Meer berichten