IJspret in de jaren ‘50. | Foto: archief SVvOH
IJspret in de jaren ‘50. | Foto: archief SVvOH

Seizoenspret start vroeg dit jaar

Algemeen

En zo werd het ineens nog winter. In aanloop naar publicatie van deze column waren de verwachtingen voor winterpret hooggespannen. De NS verzekerde ons dat er volop werd voorbereid zodat de treinen prima zouden kunnen rijden, om afgelopen zondag te constateren dat het NS-treinverkeer toch geheel stilgelegd was. Zoals gewoonlijk, valt helaas te constateren, waren de verwachtingen te positief. De week voorafgaand aan de komst van Koning Winter werd op televisie in allerlei praatprogramma’s gesomberd over hoe precies tijdens de coronacrisis weleens mooi schaatsweer zou kunnen komen en dat ons niet zou worden toegestaan om schaatstochten te mogen rijden. Een waar Calimero-sentiment: “dan komt er schaatsijs en dan mogen we niet, we hebben ook altijd pech”.

Tja, de overheidsmaatregelen rondom de coronacrisis zijn nu eenmaal wat ze zijn. Desalniettemin kan iedereen die dat wil, met twee stappen uit het huis van de sneeuw genieten. Daar hoef je niet altijd een groep mensen voor te ontmoeten. En ook al mogen er geen schaatswedstrijden worden georganiseerd, dan nog kun je bij geschikt ijs de ijzers onderbinden en met de mensen van je eigen huishouden of met één iemand van daarbuiten de sloot op. Wie de kou wil opzoeken, kan daar zeker in slagen.

In Hillegom kon altijd al fijn geschaatst worden. Oudere Hillegommers kunnen zich zeker nog de winter van 1979 herinneren toen er zelfs op de straten kon worden geschaatst – kinderen schaatsten toen van en naar school en de vorst duurde lang genoeg om ook schaatsplannen te kunnen maken voor in de vrije tijd. De Hillegomse politie zette schijnwerpers op de sloot achter het politiebureau aan de Sixlaan zodat het ook ’s avonds heerlijk zwieren en zwaaien was op het zogenaamde dubbeltjesijs, een gladde, zwarte ijsvloer waarop het perfect schaatsen is, met lucht- en gasbelletjes die wit afsteken als dubbeltjes. Daarvandaan kon over de zanderijsloten geschaatst worden richting De Zilk en Lisse, of via een afslag naar de Hillegommerbeek langs de Hillegomse Haven richting de Ringvaart en op naar De Kaag.

De winter van 1955-1956 was in Europa de winter met veruit de koudste maand van de 20e eeuw. De gemiddelde temperatuur in februari was in Nederland -6,7 °C, wat 10 graden kouder is dan het normale temperatuurgemiddelde voor deze maand. Gedurende vrijwel de hele maand februari bleef het overal zowel overdag als ‘s nachts vriezen, vaak streng. Op 14 februari 1956 werd de elfde Elfstedentocht verreden, zonder verklaarde winnaar omdat de kopgroep van vijf mannen onreglementair gearmd de finish overgingen. Natuurlijk leidde de kou van die winter ook tot ijspret in Hillegom, zoals te zien is op bijgaande foto uit het archief van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. We zien hier de Hillegommers van toen op de Hillegommer Beek met de huizen aan de Van den Endelaan op de achtergrond. Deze foto is ook opgenomen in het historische stickeralbum ‘Herinneringen aan Hillegom’ in het hoofdstuk Seizoensvermaak. Hopelijk kunnen we dit jaar weer genieten van een aantal vermakelijkheden in ons dorp: de vrijwilligers van de Vrienden zijn erg gretig om leuke evenementen te organiseren rondom Kwekerij Veelzorg en in Hillegom. Zodra de maatregelen het toestaan, zullen we met veel plezier weer de deuren openen voor bezoek aan ons mooie onderkomen aan de Stationsweg!

Jacolien van der Valk / Stichting Vrienden van Oud Hillegom 

Email: SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant