Prachtige najaarskleuren. | Foto: Jacolien van der Valk.
Prachtige najaarskleuren. | Foto: Jacolien van der Valk.

Omzien naar een mooi najaar in Hillegom: doet u mee?

Column Sporen van Vroeger

Het jaar 2020 was bijzonder. Veel mensen zeggen dat we dit jaar maar snel moeten vergeten, want we willen allemaal de corona-ellende achter ons laten. Zeker voor de mensen die slachtoffer zijn geweest van het virus, of hebben moeten toezien hoe geliefden onder het virus hebben moeten lijden is dit een loodzwaar jaar geweest. Maar toch zijn er tussen de nare omstandigheden en vervelende maatregelen ook wat lichtpuntjes te ontdekken. Want een aantal decennia geleden zouden de gevolgen voor ons dagelijks leven vele malen dramatischer zijn.

Veel gezinnen hadden geen telefoon of televisie en bleven zo niet alleen verstoken van informatie, maar ook van burenhulp. Wie op het platteland of een uitloper van het dorp woonde en, was meestal op zichzelf aangewezen. Een gedeeltelijke lockdown zou in die tijd betekenen dat je zou moeten hopen dat de bezorgende kruidenier, bakker en melkboer niet ziek zouden worden, want dan had je geen eten. Bezorgdiensten van supermarkten waren er immers nog niet. Kantoorpersoneel kon niet thuiswerken. Contact met dierbaren via videobellen bestond nog niet; een spaarzaam telefoontje of papieren brieven per post waren een halve eeuw geleden de enige vorm van onderlinge communicatie. Hoe zou de Kerst er uit hebben gezien als de COVID-pandemie toen zou hebben toegeslagen?

Een ander lichtpuntje is de activiteit op de sociale media. Er wordt ontzettend veel op gemopperd, want er wordt kennelijk veel over de digitale schutting gekieperd. Zeker binnen de lokale Facebookgroepen is de verdraagzaamheid nog weleens ver te zoeken. Maar wie zich moet isoleren wegens quarantaine of kwetsbare gezondheid, kan middels de sociale media toch contact houden met mensen die niet in je buurt kunnen of mogen komen - zelfs over de landsgrenzen heen. En ach, zoals de popgroep Doe Maar in 1982 zei, “Hee, er zit een knop op je TV”, zo kunnen we ook de sociale media voorbijgaan als we dat willen. Je hóeft niet alles te lezen wat je wordt voorgeschoteld.

Een belangrijk lichtpunt van de afgelopen 9 maanden is de schoonheid van de natuur. Al gedurende deze zomer werd duidelijk dat de natuur erg positief reageerde op de vermindering van luchtvaartverkeer en snelwegverkeer. Dat zijn berichten die we eigenljk júist niet moeten vergeten maar die ons zouden moeten aanzetten tot het zuiniger omgaan met de natuur.

We hebben een prachtige zomer en herfst achter ons en veel mensen hebben daar tijdens de crisis van kunnen genieten; het was immers bijna het enige uitje dat nog werd toegestaan door onze overheid. Stichting Vrienden van Oud Hillegom roept daarom iedereen op die dit najaar van en in Hillegom heeft genoten en dat op de kiek heeft gezet. Wellicht door een wandeling te maken met de wandel-app VoetstAPPen op de telefoon. Voor de Frans Out-galerij hebben de Vrienden wederom een fotowedstrijd en de opdracht is “Een mooi najaar in Hillegom”. Inzenden van foto’s kan nog tot 1 januari 2021 naar emailadres frans.out.galerij@gmail.com en voor de winnaar ligt een vergrote afdruk van diens foto in een fraaie lijst in het verschiet. Naast de eeuwige roem natuurlijk, want de foto wordt toegevoegd aan de digitale fotogalerij op de website van de Vrienden onder het kopje Publicaties.

De Vrienden hopen op veel inzendingen die laten zien dat er ook in dit vreemde jaar nog van Hillegom kon worden genoten.

Onze 71 vrijwilligers wensen iedereen fijne feestdagen toe en een gezond 2021!

Jacolien van der Valk, SVvOH.pr@gmail.com

Uit de krant