Afbeelding
Foto:

Geen woorden maar daden

Column Notenkraker

Wie een blik werpt op de agenda’s van gemeenteraadsvergaderingen van Hillegom, Lisse en Teylingen voor deze maand zal versteld staan over de hoeveelheid informatie over de raadsleden wordt uitgestort over van alles en nog wat. Vooral bij het punt ‘Ingekomen stukken”. Niet alleen puur lokale informatie, maar ook veel regionale, provinciale en landelijke informatie.

Zo is er het verzoek aan de gemeenten om steun uit te spreken voor de aanvraag voor het verkrijgen van de status voor de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom als ‘Nationaal Park Hollandse Duinen’ waarbij natuurbescherming voorop staat. Gemeenten in de Duin- en Bollenstreek zouden zichzelf en hun lokale projecten onder deze vlag kunnen presenteren. Goed voor het toerisme en het voorkomen van het bouwen van (recreatie)woningen in de duinen, op het strand, de bollenvelden en de open ruimte. Maar of er ook keerzijden zijn, wordt niet vermeld. Strand en zee trekken namelijk heel veel publiek. De laatste paar jaar is wel gebleken dat dat tot overbelasting van wegen en openbaar vervoer kan leiden.

Een ander voorbeeld is een raadsbrief van het college van B en W over de samenhang van de Regionale Energietransitie met de Lokale Energietransitie en Transitievisie Warmte. In feite een ingewikkelde uitdaging om tegelijk regionaal en lokaal de energie- en warmtetransitie af te stemmen en te realiseren. Er moet ruimte worden gezocht voor bijvoorbeeld windturbines en zonneweiden om de transitie te realiseren want we moeten aardgasvrij gaan wonen. Maar is die open ruimte er eigenlijk wel? Recreëren én werken én wonen, vraagt veel ruimte. Harde of/of keuzes lijken daarom onvermijdelijk. Ook wat het transport, verkeer en vervoer betreft. De komende maanden wordt in de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen gelijktijdig mobiliteitsplannen opgesteld. Die plannen moeten de aflopende bestaande lokale verkeer en vervoersplannen vervangen om de bereikbaarheid van de Duin- en Bollenstreek op peil te houden en toekomstbestendig te maken.

Dan is er nog het initiatief van de Vrijlanders om de open ruimte in onze streek te beschermen en de brief van de Vrije Ondernemers Noordwijk waarin zij steun vragen voor hun analyse over de nodige herstructurering van de Duin- en Bollenstreek. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles en iedereen lijkt in beweging te komen en ventileert zijn eigen mening over de toekomstplannen voor onze streek. Het ene plan wordt op of naast het andere gestapeld. Aan mooie woorden over de toekomst van de streek dus geen gebrek. Nu de praktische uitvoering nog. Daar beginnen de problemen. Gemeentelijke en provinciale grenzen zijn moeilijk te nemen horden. Tussen plannen en uitvoering staan wetten, belangengroepen en praktisch bezwaren. En zelfs als die allemaal overwonnen zijn, kan het zo maar gebeuren dat zelfs een politieke partij uit eigen belang zich niet aan de bestuurlijke spelregels houdt. Zelfs legitiem en democratisch tot stand gekomen besluiten van gemeenten en provincie over een weg van de duinen naar de polder torpedeert. Het gevolg: miljoenen euro’s weggespoeld, bereikbaarheidsproblemen niet opgelost waardoor ook nog eens de woningbouw niet van de grond komt.

Onze streek toekomstbestendig maken doe je niet met woorden maar met daden!

Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in deze krant. Reageren? Mail naar: redactie@dehillegommer.nl.

Uit de krant