Afbeelding

Daten op afstand

Algemeen column van caro

Mijn vriendin date er op los. Nou ja. Datete. Verleden tijd dus, want met goed fatsoen afspreken is mission impossible tegenwoordig. Maar op 1,5 m afstand een terrasje pikken met een potentiële huwelijkskandidaat was deze zomer wel een optie.

Nu is zij wel de laatste die een wildvreemde op de eerste date toelaat in haar persoonlijke ruimte, dus die anderhalvemetermaatregel komt haar goed uit.

Op de valreep van de lockdown had ze afgesproken met een man in real life op het strand. Omdat de wekelijks RIVM overzichten weer meer leken op de omzetgrafiek van de mondkapjesleveranciers over het tweede kwartaal van 2020, had ze voorgesteld een strandwandeling te maken. Romantisch als het klikt en óók veilig als het een tijdelijk met verlof zijnde tbs-er blijkt.

Maar hij kwam niet opdagen. Koude voeten. En voor zijn afwezigheid had hij een of andere vage reden ge-appt. Ik zou er allang klaar mee zijn, maar mijn vriendin niet.

Met haar tindergegadigde ontwikkelde ze in rap tempo een relatie op afstand. Elke ochtend ontvangt ze een appje: ‘Goedemorgen schat’, schrijft hij, gevolgd door: ‘Lekker geslapen?’ Of ze al jaren getrouwd zijn. Ze kibbelen zelfs op afstand.

Toen ik haar pas facetimede, keek ze met zwoele ogen haar iPhonelens in. Eindelijk verliefd, na al die foute ‘echte’ dates, is deze man-op-afstand helemaal je-van-het. Volgens haar dan. Ze zijn inmiddels ruim vier maanden hartstochtelijk online. “Waar woont hij eigenlijk?” vraag ik. “Geen idee”, antwoordt ze. Ze weet ook niet wat hij precies doet en wat zijn achternaam is. Bovendien: in de weken vóór de lockdown, had hij vaker een excuus verzonnen om niet af te spreken in real life. “Die man is getrouwd joh”, waarschuw ik, “anders had je hem allang gezien en meer over hem te weten gekomen.” Maar mijn vriendin veegt al mijn tegenwerpingen van tafel. “Weet je eigenlijk wel hoe hij er uit ziet?” Ze stuurt een drietal vage foto’s. “Ik heb besloten om niet meer af te gaan op het uiterlijk”, verduidelijkt ze.

Voor het eerst sinds begin maart ben ik blij met de van overheidswege opgelegde regels. Liefde maakt blind. Zelfs online-liefde.

Het vaccin is in aantocht en de versoepelende regels waar iedereen naar snakt komen dichterbij.

Maar ik houd m’n hart vast. Met het nog niet gebroken hart van mijn vriendin erbij...

Uit de krant