Eerste exemplaar jubileumboek SV voor burgemeester Arie van Erk
Logo dehillegommer.nl
<p>Koos van der Klugt overhandigt de burgemeester &#39;Honderd jaar voetbal in Hillegom&#39;. | Foto: Annemiek Cornelissen.</p>

Koos van der Klugt overhandigt de burgemeester 'Honderd jaar voetbal in Hillegom'. | Foto: Annemiek Cornelissen.

(Foto: )

Eerste exemplaar jubileumboek SV voor burgemeester Arie van Erk

Na de presentatie een aantal keren te hebben geannuleerd vanwege de coronamaatregelingen, was het vorige week eindelijk zover: het boek ‘100 jaar voetbal in Hillegom 1920-2020’ kon eindelijk worden aangeboden aan burgemeester Arie van Erk.

Door Annemiek Cornelissen

Dit gebeurde niet in de kantine van SV Hillegom, maar op een mooie coronavrije plek: in de Hoftuin voor het Hof. Het was Koos van der Klugt, een van de vier samenstellers, die het eerste boek aan de burgemeester overhandigde. Buiten Van der Klugt werkten teven Bert Teeuw, Henk Lamfers en Jules Rotteveel mee aan het boek.

Digitale krantenarchieven

Op 12 juni was het precies 100 jaar geleden dat er in Hillegom in teamverband werd gevoetbald. “Vandaar dit initiatief”, vertelt Van der Klugt, die vroeger actief was bij SV Concordia. Samen met de andere drie dook hij in de geschiedenis van het voetballen in Hillegom. Zo werd onder andere de digitale krantenarchieven van verschillende dagbladen bekeken en werden tientallen voetballers, trainers, scheidsrechters, bestuurders uit heden en het verleden geïnterviewd. Van der Klugt: “In het verleden was het niet ongebruikelijk om achter in een vrachtwagen naar een uitwedstrijd te gaan, of met de fiets naar Spaarndam en dan nam je ook nog een medespeler achterop mee”.

Voor het boek gingen ze ook op zoek naar de beste speler: Frans van der Hulst, die nét niet geselecteerd werd voor het Nederlands Elftal. “Zo wel Sizo en VV Hillegom voetbalden in de top van de amateurs. Daarover is heel veel te lezen, evenals over Dick van Egmond, nu hoofdscheidsrechter in Zeist, die vertelt over zijn loopbaan.”

Uiteraard komt ook de veelbesproken fusie aan bod. Voorzitters Han van ‘t Hof, Gerard Frank Arends en oud wethouder Gerrit Kleijheeg vertellen in een acht pagina’s tellend interview over het ontstaan van SV Hillegom en de totstandkoming van de accommodatie. Van Erk: “Dit boek moet gewoon een plek krijgen in de Hillegomse huiskamers. Er zijn er 1000 gedrukt en we hebben 10.000 woningen dus het moet wel gek lopen als ze niet allemaal verkocht worden.”

Honderden foto’s

In het boek staan niet alleen verhalen, maar ook honderden foto’s. Bij het maken van recente foto’s gooide corona roet in het eten. “In september konden we het fotograferen pas hervatten. Uiteindelijk is het toch gelukt om iedereen op de foto te krijgen dankzij fotograaf Dirk van den Reep. Samen met vormgever John Egging is het een fantastisch geheel geworden, dat mede tot stand kwam dankzij bijdragen van het Cooperatie Fonds van de Rabobank, Ruigrok Productie en de Gemeente”.

Meer berichten