Logo dehillegommer.nl
<p>Een deurbelcamera of een beveiligingscamera geeft de gebruiker een extra gevoel van veiligheid. | Foto: pr</p>

Een deurbelcamera of een beveiligingscamera geeft de gebruiker een extra gevoel van veiligheid. | Foto: pr

(Foto: pr)

Slimme sloten en camera’s maken opmars

We hebben het misschien allemaal wel eens gedaan: de voordeur achter je dichttrekken terwijl je sleutelbos nog in huis ligt. Of misschien trek je wel eens vaker de voordeur alleen maar dicht, zonder hem op slot te draaien. In beide gevallen is de deur niet op slot en is een inbreker zo bij je binnen.

De inbreker gebruikt daarvoor, net als de slotenmaker die bij je langskomt als je sleutels nog binnen liggen, een flexibel, maar hard stuk plastic, dat hij tussen het kozijn en de voordeur frommelt. Dat is het zogenaamde ‘flipperen’. Hij duwt de dagschoot van het slot naar binnen en opent daarmee je deur binnen een halve minuut. Slimme deursloten maken daar een einde aan en zijn dan ook steeds meer gewild. Je hebt ze in twee soorten, namelijk mechanische en elektronische. Bij de eerste zorgt een slim mechanisme ervoor dat bij het dichttrekken van de deur, niet alleen de (driehoekige) dagschoot in de sluitkom van het kozijn valt, maar ook de (rechthoekige) nachtschoot. De deur zit dan meteen goed op slot. Elektronische, slimme sloten bieden nog een stukje meer gemak. Die gaan namelijk weer van het slot af als een geregistreerd mobieltje (of een tag) bij het slot in de buurt komt en waarmee de deur makkelijk te openen is.

Malafide slotenmakers
Als je per ongeluk de deur achter je hebt dichtgetrokken en niet bij de buren voor een sleutel terechtkunt of kunt wachten tot een familielid thuiskomt, heb je een probleem. Dan ben je genoodzaakt om een sleutelspecialist te bellen om de deur voor je open te doen. Ga dan niet zomaar op Google zoeken en pak niet het eerste bedrijf dat zegt je te helpen, maar zoek bewust naar een professioneel pkvw-bedrijf (Politie Keurmerk Veilig Wonen) en bel hen op. Er zijn veel voorbeelden van malafide bedrijven die een slaatje slaan uit andermans pech en voor dit eenvoudige klusje soms vele honderden euro’s berekenen. Je kunt voor een lijst met betrouwbare bedrijven ook terecht op de site van de stichting Nationale Inbraak Preventie, namelijk op www.inbraakmislukt.nl.

Camera’s
Uit onderzoek onder 554 huishoudens in juli 2020 ter gelegenheid van de 13e Nationale Inbraakpreventie Weken blijkt dat ruim een derde van de ondervraagden het wel handig vindt om middels een (deurbel)camera te zien wie er voor de deur staat en vanuit de luie stoel, of op afstand, de deur met een app te kunnen openen. Bijna de helft vindt het erg aantrekkelijk dat je, zonder open te hoeven doen, kunt zien wie er voor je deur staat. Coen Staal, voorzitter van stichting Nationale Inbraak Preventie: “We denken dat goede beveiliging die tevens inspeelt op de behoefte aan gemak, weer een extra stap is in het verbeteren van de veiligheid van woningen. We juichen die ontwikkelingen daarom toe. Nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen, helpt dat de inbraakcijfers nog eens extra omlaag. Maar de coronatijd gaat eens voorbij. Gebruik die extra tijd thuis nu om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Ga je online op zoek naar tips en adviezen over betere beveiliging van alle soorten deuren of ramen, dan zie je wellicht door de bomen het bos niet meer. Een helder overzicht vind je snel op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl.”
Met al die duidelijke tips, waar je op moet letten en wat je moet opmeten, is deze merkonafhankelijke website beslist nuttig. Wat ook handig is, is dat je door het invullen van je postcode kan opvragen welke DHZ-zaken, bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken in je directe omgeving beveiligings­producten verkopen en zo nodig komen monteren.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen. Werd in 2012 bijna 92.000 keer ingebroken of een poging daartoe gedaan, in 2019 was dit gedaald tot onder de 40.000. De stichting organiseert tweemaal per jaar de Nationale Inbraakpreventie Weken, in mei/juni en november/ december. Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring  en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

Meer berichten