Logo dehillegommer.nl
Een goede balans vinden in werk en privé, dat valt zeker voor mantelzorgers vaak niet mee. Praat erover op je werk.
Een goede balans vinden in werk en privé, dat valt zeker voor mantelzorgers vaak niet mee. Praat erover op je werk. (Foto: pr)

Campagne #Deeljezorg, stimuleer werkende mantelzorgers

De landelijke Dag van de Mantelzorger is vandaag, op 10 november. Mantelzorgers die werk combineren met zorgtaken voor hun naaste, krijgen extra aandacht via de landelijke overheidscampagne #Deeljezorg.

Gemiddeld 1 op de 4 werknemers combineert werk met mantelzorgtaken en dat aantal groeit. Je zou denken dat werk combineren met mantelzorg tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld is, maar dat is niet zo. Niet iedereen weet wat mantelzorger zijn precies betekent en niet iedere mantelzorger ziet zichzelf zo. Het thema werk en mantelzorg bespreekbaar maken begint met bewustwording. Zowel bij de werkgever als bij de werknemer.
Waarom is het bespreekbaar maken van werk en mantelzorg zo belangrijk? Het hoort bij een goede relatie tussen werkgever en werknemer; mantelzorg kan iedereen overkomen. We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken. Op de werkvloer kunnen we beter voorkomen dan genezen. Wanneer er ruimte is voor een gesprek op de werkvloer voor mantelzorgtaken, voorkom je uitval en ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Door bespreekbaar te maken wat er thuis speelt, kunnen werkbare oplossingen gevonden worden waarbij werk én de zorg thuis doorgaat.
Voor werkende mantelzorgers is er een overzichtelijke website waar mantelzorgers onder andere een paar tests kunnen doen en ook handige informatie vinden; neem een kijkje op www.mantelzorgpower.nl. Ook de landelijke stichting werk&mantelzorg heeft een aantal goede tips verzameld. Uiteraard kunnen mantelzorgers uit onze eigen regio terecht bij WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Neem voor meer informatie contact op met mantelzorgadviseur Marjon Wagemans via info@welzijnskompas.nl of 0252-757100.

Meer berichten