Paul Letschert en Melanie de Groot. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen
Paul Letschert en Melanie de Groot. | Foto en tekst: Annemiek Cornelissen

Paul Letschert: ‘Ik moet er niet aan denken dat mijn winkeltje verdwijnt’

Algemeen

Drogist Paul Letschert (76)... velen contacten eerst hem en dán de huisarts, omdat hij eigenlijk altijd wel raad weet. Nu zit hij zelf met de handen in het haar en heeft niet één, twee drie een oplossing.

Drogisterij Letschert is al vijftig jaar gevestigd aan de Hoofdstraat 37. Het winkeltje, zoals hij het zelf noemt, bestaat echter al 115 jaar en is niet meer uit Hillegom weg te denken.

Petitie met 1800 handtekeningen

De winkel is een van de oudste winkels van Hillegom, maar dreigt in 2022 te verdwijnen als het huurcontract van Letschert afloopt. Het pand is namelijk verkocht en de kersverse eigenaar heeft andere plannen: hij wil er drie appartementen in maken. Veel Hillegommers kunnen zich niet voorstellen dat de winkel zou verdwijnen uit het dorpshart. Er is inmiddels een petitie gestart met 1800 handtekeningen, die Letschert binnenkort wil aanbieden aan de gemeenteraad met de hoop dat de politiek wat voor hem kan doen.

Letschert heeft slapeloze nachten. “Ik heb slaapmedicatie en val even in slaap en rond drie uur ben ik dan weer wakker. Het gebeurt dat ik al om vier uur in de winkel ben, omdat ik gewoon de rust niet kan vinden. Ik dreig mijn levenswerk kwijt te raken. Het is zo’n leuk winkeltje. Kijk: hier hangen en staan allemaal cadeautjes, die kreeg ik de afgelopen vijftig jaar van klanten.”

Letschert wijst naar een schilderijtje met een engeltje, die een vrouw hem gaf op haar sterfbed. “Aan al deze spulletjes zit wel een verhaal, ik moet er niet aan denken dat deze winkel verdwijnt.”

Nul op het rekest

Letschert runt de winkel samen met zijn ex-schoondochter Melanie de Groot. “Het is de bedoeling dat zij op een gegeven moment de winkel over gaat nemen.” Letschert was van plan om zelf het pand te kopen. “Iedere vijf jaar bij het tekenen van het contract gaf ik dit aan en kreeg steeds nul op het rekest. Iedere keer bleek weer een ander onroerend goed bedrijf eigenaar. In 2017 kreeg ik van een klant te horen dat het pand te koop stond op Funda. Ik besloot actie te ondernemen.”

Letschert deed alles om de financiën rond te krijgen, kreeg vrienden zover te helpen en deed een bod van 290.000 euro.

Hij kreeg geen respons en kwam er opeens achter dat het pand was verkocht aan iemand anders voor 275.000 euro. “De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Ik kon het niet geloven.”

Inmiddels heeft Letschert van alles gedaan; gesprekken gevoerd met de nieuwe eigenaar, bij de gemeente geweest...maar het ziet er allemaal niet goed uit: “De gemeente heeft het bestemmingsplan veranderd en makkelijk uitgelegd houdt dat in, dat van leegstaande winkelpanden, in bepaalde gebieden in het centrum woningen gemaakt mogen worden. Daar valt mijn winkel in. Vooralsnog heb ik nog twee jaar te gaan, want dan loopt mijn huurcontract af. Ik hoop dat er dan een oplossing is.”

Letschert is blij met de hartverwarmende reacties van de Hillegommers. “Ik blijf het zeggen, Hillegommers zijn een lief volk.”

Uit de krant