Afbeelding
Foto: pr

Gezichtsverlies Hillegom?

Algemeen

Ingezonden • Van Ger van Riek ontving de redactie een kopie van onderstaande e-mail, die hij stuurde naar het college van de gemeente Hillegom:

“Als je ter hoogte van de Jozefkerk de Veenenburgerlaan opdraait wordt je al snel verwend met het open landschap en uitzicht op een van de mooiste cultuurhistorische gebieden in de Duin en Bollenstreek. Hillegommers zijn trots op dit gebied omdat het in zijn oorsprong bewaard is gebleven en ze vertoeven er graag voor een wandeling of als onderdeel van een fietstocht. Afgelopen zaterdag bleef mijn oog haken aan een artikel in het Haarlems Dagblad met de kop: “GEZICHTSVERLIES HILLEGOM”

U kent ongetwijfeld de inhoud van dit artikel en ik inmiddels ook met een gevoel van verbijstering en ongeloof. Wie bedenkt zoiets!!? … om op die plek een huis te bouwen. De aanvrager zal ongetwijfeld gedacht hebben “geen schijn van kans” maar “wie niet waagt die niet wint”.

De vraag die zich onmiddellijk bij mij opdringt is welke belang hier wordt gediend;

Van de buurtbewoners? Nee

De Hillegommers? Nee

De toeristen die onze streek bezoeken? Nee

De duin en bollenstreek? Nee

Het landschap? Nee

De gemeente? Nee

De provincie? Nee

Het land? Nee

Het woningtekort? Nee

Etc. etc. Nee, Nee

Het dient geen enkel belang … dat weet u, dat weet ik, dat weten we allemaal met uitzondering van de aanvrager.

Ik kan mij voorstellen dat er op basis van grote belangen, en er geen alternatieven voorhanden zijn, toestemming wordt gegeven om op een unieke en/of landschap bepalende locatie toestemming te verlenen voor de bouw van een woning … daar is hier totaal geen sprake van.

Ik daag u dan ook uit om af te zien van bouwtoestemming op deze locatie (er zijn alternatieven) om zodoende te voorkomen dat er een gebouw van 18 meter breed, 16 meter lang en 9 meter hoog komt te staan aan de poort van (zoals Alfred Pop (voorzitter Cultuur Historisch Genootschap Hillegom, red.) het verwoordde) een “landschappelijke en cultuurhistorische toplocatie”.

Niet doen!!”

Uit de krant